In memoriam: 'Mister Panorama' Theo van Houts

   5905  

Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van fotograaf Theo 'Mister Panorama' van Houts. Hij is 85 jaar oud geworden. Van Houts was van 1959 tot en met 1992 in dienst bij ons blad. Theo, onderscheiden tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau, won tijdens zijn carrière meerdere prijzen. In 1989 werd hij Fotojournalist van het Jaar. Theo stierf vorige week in zijn woonplaats Oudorp. Hij laat een weduwe, drie kinderen en zeven kleinkinderen na. In 2013, toen Panorama honderd jaar bestond, maakte onze verslaggever Joop Reichart het volgende verhaal over hem.

'Mister Panorama' 
Een hommage aan fotograaf Theo van Houts

Ruim 33 jaar, tot aan z'n pensioen, werkte Theo van Houts (82) als staffotograaf voor Panorama. Het resultaat is een indrukwekkend oeuvre waarvoor hij meermalen werd onderscheiden. Hier het verhaal en vooral de fotografie van de man die een belangrijke stempel drukte op ons blad.

Zelf zal hij het gezien z'n Brabantse bescheidenheid niet zeggen, dus doen wij het maar: wat Rembrandt was voor de Gouden Eeuw, was Theo van Houts voor Panorama. Ook bij hem spelen dat licht, dat oog voor het alleszeggende detail, het onvermoeibaar zoeken daarnaar en de vaak verrassende compositie. Beiden portretteerden ook de belangrijke mensen van hun tijd. Bij Theo Mick Jagger en Johan Cruijff om er maar een paar te noemen. Er is echter één belangrijk verschil: waar Rembrandt zijn atelier bijna niet uit kwam, in deze tijd waarschijnlijk studiofotograaf zou zijn geweest, daar reisde Theo met z'n onafscheidelijke camera de hele wereld over. De aardbol was 33 Panorama-jaren lang Theo's atelier. Met gevoel voor dramatisch effect kun je zeggen dat het  blikje cornedbeef dat hij als 13-jarige in 1944 bij de bevrijding van Eindhoven door Amerikaanse soldaten kreeg toegestopt, Theo's leven beslissend heeft beïnvloed. In plaats van zich goed te doen aan de inhoud, ruilde hij de kostbare gift namelijk met zijn oudste zus voor... een fototoestel.

Fotograferen zat, zonder dat hij het besefte, kennelijk toen al in Theo's genen. Trots laat hij niet alleen het antieke, vierkante cameraatje zien waarmee alles begon, maar ook de eerste foto die hij daarmee maakte: een verstild beeld van een kerkje in Waalre. Deze kleine vingeroefening in het zwart-wit zou de opmaat worden voor een even rijke als spectaculaire carrière als fotojournalist bij Panorama. Eén die hem talrijke prestigieuze prijzen opleverde. Bij zijn afscheid in 1992 werd Theo vanwege zijn verdiensten zelfs 'geridderd' en kreeg hij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Als dus één de eretitel 'Mister Panorama' toekomt, is híj het wel.

Verder lezen?

Je leest (en ziet!) gratis verder in de afbeeldingen boven het artikel, die hier en hier te downloaden zijn.

  • Y.M. Osterloh