Huub van der Lubbe: 'Het westen vindt zichzelf bijna slachtoffer'

   7505  

Na een kleine veertig jaar is De Dijk overstag gegaan. De Amsterdamse band is momenteel in de theaters te zien. Zanger Huub van der Lubbe (64) over de theatertour, hyperventileren, oorlog en de mobiele telefoon (die hij niet heeft). “Ik claim het recht op onbereikbaarheid.”

De Dijk heeft nooit aan theaterconcerten gedaan, waarom zijn jullie overstag gegaan?

“We hebben een paar jaar geleden wel een keer of tien in het theater gestaan, maar dan was onze voorwaarde dat de stoelen eruit moesten. We speelden zoals we altijd speelden. Daar hebben we van geleerd. We doen nu wat we altijd doen, maar dan ietsje zachter. Het hoeft niet zo hard als anders, want niemand praat er doorheen. De mensen zitten, er wordt niet gedanst, er wordt geen bier gehaald en er wordt niet meegezongen. We laten het nu meer op de muziek aankomen. Het zijn naaktere versies van vooral oudere nummers.”

Wat is voor u het meest zorgwekkende?

“De manier waarop we met het milieu omgaan. En dat de rijke landen hun verantwoordelijkheid ten opzichte van arme landen te weinig nemen. Er is nog steeds een enorme kloof tussen het Westen en de rest van de wereld, tussen arm en rijk. Alle problemen rond terrorisme en vluchtelingen zijn daarop terug te voeren. Dat wordt niet goed aangepakt door het Westen. Die vinden zichzelf bijna slachtoffer van wat ze overkomt, terwijl ze de veroorzaker zijn met het kolonialisme. Dat vind ik een ernstige bedreiging voor de wereldvrede. Dat vind ik zorgwekkend en dat is een van de redenen dat ik niet of nauwelijks tv kijk en geen mobiele telefoon heb.”

U heeft geen mobiele telefoon?!

“Nee. Ik heb wel een computer en e-mail, maar ík bepaal het tempo.”

Wil je het hele interview met Huub van der Lubbe lezen? Koop dan de nieuwe Panorama hier of check het Blendle.

De Dijk staat tot en met 10 juni in theaters door het hele land. De cd Groef ligt nu in de winkel.

  • Redactie Panorama