Hugo Borst: 'Als ik morgen een telefoontje krijg dat ze is overleden dan ben ik opgelucht'

   5541  

Hugo Borst (54) weet sinds een paar jaar net zoveel over misstanden in de ouderenzorg als over voetbal. Na Ma schreef hij Ach, moedertje, opnieuw over zijn dementerende moeder, nu vanuit een ander perspectief. En ja, dit gesprek gaat ook nog over voetbal. “Van Oostveen, Hiddink, Blind en de spelers hebben er een potje van gemaakt. Het is een collectief falen.

Hoe gaat het met je moeder?

“Ze is net 88 geworden. Als ik morgen een telefoontje krijg dat ze is overleden dan ben ik opgelucht. Voor haar vooral. Je mag best een beetje lijden in het leven, maar om dat nou de hoofdzaak te laten zijn... Dan kan je er maar beter tussenuit knijpen. Natuurlijk zal ik haar missen als ze er niet meer is, maar dit is toch al niet meer mijn hele moeder, dit is een kwart moeder. Een afgeleide van m’n moeder. Ze weet wie ik ben. Soms. Ik ben haar zoon. Maar of ze mijn naam nog kent? De ene keer wel, de andere keer niet.”

Hoelang ben jij nu mantelzorger?

“Samen met mijn broer en onze vrouwen eigenlijk al vanaf het moment dat mijn vader is overleden, in 2008. Toen was mijn moeder nog in redelijk goede gezondheid, maar daarna ging het hard achteruit. Ze voelde zich eenzaam, vroeg steeds meer aandacht. Vier jaar later kwam de diagnose: vasculaire dementie, in combinatie met Alzheimer. Vanaf dat moment zijn we vaste mantelzorgers.”

Zullen we het over voetballen hebben?

“Ja hoor, ik heb over voetballen altijd een mening. Maakt niet uit over wie. Noem maar een naam.”

Jorge Sampaoli.

“Er viel, op zoek naar een nieuwe bondscoach, een zekere tendens te bespeuren. Derksen, Kieft, Boskamp, Van der Gijp, ze waren allemaal tegen een buitenlandse bondscoach. Dat is opvallend. In het geval van Sampaoli zat Kieft gewoon feiten te ontkennen. Die man heeft de Copa America gewonnen, nou, best leuk. En hij wil graag. Dus zeg ik: interessant, ga eens met hem praten. Moeten we dan Ron Jans gaan vragen? Van Oostveen, Hiddink, Blind en ook de spelers hebben er een potje van gemaakt. Het is een collectief falen.”

Jouw persoonlijke voorkeur?

“Mijn eerste keus was trouwens Louis van Gaal, als interim-bondscoach. Dat wilden de spelers ook, heb ik begrepen. Of anders het trio Van Bronckhorst/ Cocu/ Bosz. Hadden ze samen lekker uit eten kunnen gaan.”

Wil je het hele interview van Mark van den Heuvel met Hugo Borst lezen over zijn demente moeder, mantelzorg en natuurlijk voetbal? Koop dan de nieuwe Panorama of lees het artikel op Blendle.

  • Redactie Panorama