Hoe Zit Dat? Winterblues

   11623  

Nu de dagen korter lijken en de temperatuur naar het vriespunt daalt, komt ook somberheid en vermoeidheid bij veel mensen om de hoek kijken. Wat is dat toch, die winterblues? Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama. 

Oorzaken

In de zomer is er weinig of niets aan de hand, maar zodra de blaadjes van de bomen beginnen te vallen laat het lichaam u in de steek of voelt u zich niet helemaal happy. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat u net als ruim 500.000 andere Nederlanders last hebt van een zogenaamde Seizoensafhankelijke Depressie of winterdepressie. De afgezwakte versie noemen we winterdip of winterblues en komt bij nog veel meer mensen voor (zo'n anderhalf miljoen in ons land). Vrouwen hebben er overigens vaker last van dan mannen. De belangrijkste oorzaak dat sommige mensen somber worden van de winter zit hem erin dat het overdag minder lang licht is en wij nu eenmaal geprogrammeerd zijn om overdag op ons best te zijn. Bovendien maken mensen die last hebben van een winterdip in de winter veel meer melatonine aan, een lichaamseigen hormoon dat ons slaap/waakritme reguleert. Melatonine wordt door het lichaam aangemaakt wanneer het donker is, maar omdat het in de winter minder lang en ook minder fel licht is, maken veel mensen ook overdag nog melatonine aan. Doordat het lichaam overdag het slaaphormoon blijft aanmaken, blijft men gedurende de dag slaperig, vermoeid of lusteloos.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Wij willen gokken!

Symptomen

De belangrijkste symptomen van een winterdepressie of winterblues zijn:

– (Extreme) vermoeidheid
– Veel behoefte aan slaap, zelfs wanneer u meer dan normaal slaapt
– Een verschuiving van het dag-nachtritme, waarbij u zichzelf pas later op de dag 'wakker' voelt
– Een verstoord eetpatroon (over het algemeen meer en 'vetter' willen eten).
– Een meer dan normaal aanwezige somberheid
– Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn
– Minder behoefte aan sociale contacten opdoen, soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld
– Prikkelbaarheid

Lees ook: Hoe Zit Dat? Ingewikkelde wezens

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over de winterblues? Lees het artikel van onze redacteur Dennis de Vos in editie 49 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh