Hoe Zit Dat? 's Werelds beroemdste loodgieter

   7187  

Sinds zijn officiële debuut in 1985 is Super Mario uitgegroeid tot ’s werelds populairste gamepersonage. Wat weet u van dit dikkige loodgietertje? Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

Jumpman

Super Mario geldt als hét gamepersonage van Nintendo en veel van de karakters die de Japanse spellenmaker door de jaren heen op de wereld loslaat vinden hun oorsprong in zijn wereld. Princess Peach, Toad, Yoshi en Bowser zijn allemaal spellenfiguren die voor het eerst opduiken in de Mushroom World waar Super Mario leeft. De gorilla Donkey Kong geldt ook als 'side-kick' van Mario, maar oorspronkelijk is het juist andersom. Voordat Nintendo de NES-console op de markt brengt waardoor iedereen thuis kan gamen, speel je games op grote kasten in speelhallen. Op zo'n kast brengt Nintendo in 1981 de game uit, waarbij een gorilla een vrouw kidnapt en het aan het personage Jumpman is om over rollende tonnen te springen en via ladders naar boven te klimmen om zijn geliefde te redden. Jumpman is een timmerman met een rode pet en een snor en lijkt één op één op Mario. Wanneer vier jaar later in 1985 verschijnt, is hij alleen geen timmerman meer maar loodgieter. Het blijkt een uiterst succesvolle carrièreswitch...

Lees ook: Hoe Zit Dat? Het is oorlog online!

61

In de 32 jaar sinds de allereerste Super Mario Bros zijn er 61 hoofdgames rond dit nog altijd waanzinnig populaire karakter verschenen en in zo'n 150 andere spellen duikt hij in een bijrol op. Een absoluut record!

Gemuteerde schildpad

Door de jaren heen verschijnen er tientallen games met Super Mario in de hoofdrol, al dan niet bijgestaan door zijn broer Luigi. Hoewel de spellen qua uiterlijk flink veranderd zijn – onder andere van 2D naar 3D en weer terug – is de gameplay of speelwijze net als de verhaallijn grotendeels vergelijkbaar gebleven. Mario moet rennend, springend en objecten verzamelend van het begin van een level naar de vlag op het eind zien te komen en ondertussen afrekenen met diverse vijanden. Alles met het doel om een ontvoerde prinses te bevrijden uit de handen van Bowser, een soort gemuteerde schildpad. Soms doet Mario dit alleen, soms kan er met meerdere gamers tegelijkertijd worden gespeeld en krijgt hij hulp van Luigi, Peach of Toad, een vriendelijke, ietwat bang uitgevallen pratende paddenstoel. Hoewel de games kinderlijk van opzet én uiterlijk zijn, maakt dat het dat het spel zo succesvol en populair is bij iedereen. Dertig jaar na de introductie is Mario nog altijd ongekend populair, bij jong en oud.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Het goede van kwade vogels

Lees in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over Super Mario? Je leest het artikel van onze redacteur Dennis de Vos in editie 9 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh