Hoe Zit Dat? Let's play darts!

   8821  

Hij viel buiten de boot voor de Sportman van het Jaar-verkiezing, maar met Michael van Gerwen leveren we tijdens de komende PDC WK Darts wel de beste dartspeler. Hoe zit dat toch met die pijltjes? Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

Geschiedenis

Niemand weet wie de bedenker van darts is, maar we weten wel dat het is ontstaan in de middeleeuwen. Soldaten oefenen met speren op boomstamschijven om hun vaardigheden op peil te houden. Hoe dichter bij het midden, hoe beter de worp. In de winter is het te koud om buiten te gooien, dus brengen ze de schijf naar binnen en gebruiken ze kleinere speren. Die speren verworden in de loop der jaren tot de eerste dartpijlen.

Lees en zie ook: Charlotte en Daniella: de 'walk-on girls' van het darten (VIDEO + FOTO'S)

Soldaten brengen het spel in de veertiende eeuw ook naar het café, waar het bij de lagere klasse onder het genot van alcohol al snel een geliefd tijdverdrijf is. Na de Tweede Wereldoorlog introduceren Britse soldaten darts ook in andere Europese landen, maar behalve in Groot-Brittannië is het lange tijd elders niet heel populair. In Nederland is de dartsgekte pas gaan leven door het succes van Raymond van Barneveld eind jaren negentig. Met Michael van Gerwen hebben 'we' op dit moment de beste dartspeler ter wereld in huis. Vanaf donderdag 15 december mag hij op het PDC WK Darts proberen om zijn vorig jaar verloren wereldtitel te heroveren.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Wij willen gokken!

Sport of spel?

Net als bij veel andere sporten heb je liefhebbers en mensen die er helemaal niets aan vinden. Een veelgehoorde opmerking bij die laatste categorie is dat darts geen sport maar een (kans)spel is. Het leidde aan het begin van de twintigste eeuw zelfs tot een rechtszaak. In 1908 sleept de stad Leeds kroegbaas Jim Garside van van The Adelphi Inn voor de rechter, omdat mensen in zijn café darts spelen. Er staat indertijd een verbod op kansspelen in pubs en de Engelse justitie claimt dat darts ook een kansspel is. Garside neemt de beste dartspeler in de regio, William 'Bigfoot' Anakin, mee naar de rechtszaal en vraagt de rechter hem drie getallen tussen 1 en 20 te noemen. De rechter doet dit en Anakin raakt deze getallen feilloos op het bord. Vervolgens vraagt de kroegbaas drie advocaten om dezelfde getallen te raken, maar dat lukt hen geen van allen en hij bepleit hiermee succesvol dat darts wel degelijk een sport van oefening is en geen kansspel. Dat je wel op de winnaar kunt gokken heeft met de daadwerkelijke sportieve activiteit niets te maken.

Lees ook: we gaan weer darten!

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over darten? Lees het artikel van onze redacteur Dennis de Vos in editie 50 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh