Hoe Zit Dat? Dakloos in Nederland

   13161  

Het kan iedereen in ons land overkomen en komt de afgelopen jaren ook steeds vaker voor: dakloos raken. Het is een hels karwei om uit die neerwaartse spiraal te komen. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Daklozen in Nederland 2017

Het aantal daklozen in Nederland is in de voorbije acht jaar bijna verdubbeld, van 17.500 in 2009 naar 31.000 anno nu. Deze stijging komt hoofdzakelijk door twee gebeurtenissen. In de eerste plaats is er de nasleep van de economische crisis van de voorbije jaren. Nog altijd moeten duizenden Nederlanders wegens te hoge huurachterstand hun woning verlaten en op straat verder leven.

Daarnaast speelt de forse toename van het aantal immigranten een prominente rol. Na aankomst in Nederland en opvang in asielzoekerscentra krijgen diegenen die in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning net als alle anderen te maken met de harde werkelijkheid van het vinden van een baan en het betalen van de huur. Ook hen lukt dit niet altijd, waarna hen eveneens vaak de straat rest. Opvallend is dat in de voorbije jaren het aantal jongere daklozen (tot 30 jaar) erg is toegenomen. Begin 2017 ligt het aandeel jongere daklozen op 41 procent, het dubbele ten opzichte van 2009.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Steek er nog één op!

43
Van de 31.000 daklozen in Nederland verblijft 43 procent (13.300) in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Wanneer ben je dakloos?

Een dakloze is een persoon die niet voldoende middelen bezit om voor zichzelf onderdak te kunnen veroorloven. Vrij letterlijk een persoon zonder ‘structureel vast dak’ boven het hoofd die van onderdak naar onderdak ‘zwerft’. Vandaar ook die andere, minder politiek correcte term zwerver. Dakloosheid kent talloze oorzaken. Armoede, verslaving, een psychiatrische ziekte, maar ook in meer directe zin, bijvoorbeeld door het afbranden van de woning waar iemand leeft. Niet iedereen beschikt over dezelfde mogelijkheden om problemen die ze op hun pad vinden op te lossen. In sommige gevallen kan iemand niet teruggrijpen op spaargeld, een vast inkomen of de hulp van vrienden of familie. Veel van die mensen vallen tussen wal en schip en gaan hierna zwervend door het leven, op zoek naar geld en voedsel om in hun onderhoud te voorzien. En, wanneer ze de strijd nog niet definitief hebben opgegeven en zichzelf niet zijn verloren in drank en drugs, op zoek gaan naar manieren om uit deze neerwaartse spiraal te geraken.

Lees ook: Hoe Zit Dat? De stad van de zonden

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal over dakloosheid in ons land? Lees het artikel van onze redacteur Dennis de Vos in editie 8 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh