Hoe één stroomstoring het ganse land ontregelt (FOTO'S)

   11518  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: en toen vielen de lichten uit.

Vanochtend vroeg, kwart over vier. De elektriciteitscentrale aan de Hemweg in het Amsterdamse havengebied. Door een nog onbekende oorzaak ontstaat er een storing en valt de elektriciteit uit. Ruim 360.000 adressen in Amsterdam, Zaandam en Landsmeer worden getroffen. Veel Noord-Hollanders zitten vanaf dat moment zonder stroom, zonder licht en zonder verwarming. In de uren die volgen is het netwerk stukje bij beetje hersteld. Volgens NOS heeft het complete gebied rond 09:00 vanochtend weer stroom, al schijnt de verwarming nog niet overal te werken. Eén klein voordeel: de storing levert flink wat surrealistische foto's op. Het sleutelbegrip lijkt 'serene rust' te zijn.

Wissels en seinen

Nu kun je misschien denken: ach, 't is Amsterdam maar. Heeft de rest van Nederland gelukkig weinig mee van doen. Dat mag wel zo wezen, maar de storing treft ook het treinnetwerk in het hart. Wissels en seinen konden, ondanks dat het station al gauw weer stroom had, niet bediend worden. De eerste treinen van en naar het Centraal Station van onze hoofdstad zijn pas in het afgelopen uur op gang gekomen, maar nog altijd is het treinverkeer rond Amsterdam ernstig beperkt. En daar heeft het complete treinnetwerk last van. NS is bang dat de problemen nog de rest van de dag duren en waarschuwen reizigers alleen naar Amsterdam, Schiphol, Lelystad en ook Utrecht te reizen als het echt nodig is. In Utrecht werd het treinverkeer tot overmaat van ramp kort stilgelegd vanwege de vondst van een verdacht pakketje. Bleek loos alarm.

Lees en zie ook: hels noodweer neemt Holland onder vuur (VIDEO)

Uit te zijn gebleven

Door het gedoe op 't spoor werd gewaarschuwd voor grote drukte op de snelwegen. Die gevreesde horrorspits lijkt uit te zijn gebleven. Rond Amsterdam konden spitsstroken niet geopend worden, omdat de matrixborden niet werkten. 

Hoog tijd dat het spoor zelf ook op windenergie overstapt..

  • Y.M. Osterloh