Hoe de Oscar-uitreiking een giga puinhoop werd

   8122  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: De meest gestoorde Oscar-uitreiking ooit.

Nee, wij zijn er niet voor opgebleven. Maar om de twee uur checkten we vannacht wel even de Twitter-tijdlijn om de laatste Oscar-beeldjes even mee te nemen. De hele nacht verliep zodoende in een rustige snooze. De ene na de andere behoorlijk voorspelbare uitreiking kwam voorbij. The Salesman kreeg een prijs voor Beste Buitenlandse Film, en de winnaar hield zijn speech vanuit Iran. Boos vanwege het inreisverbod dat de regering Trump enkele weken geleden afkondigde. Casey Affleck won zijn Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol in het tranentrekkende drama Manchester By The Sea. Die film gaat over kinderen grootbrengen en over rouwverwerking. Een lastige combinatie, maar knap behandeld.

Pas om een uur of 7 in de ochtend, Nederlandse tijd, kwamen er ineens wat verwarrende tweets binnen. Mensen die spraken van een Winnaar Beste Speelfim die later helemaal geen winnaar bleek te zijn. Talloze beelden van een vreemd grimlachende Warren Beatty, die kennelijk een fout had gemaakt bij het voorlezen (zoveel begrepen we inmiddels) van de juiste winnaar. Waarbij we ons serieus de vraag stelden of hij misschien acuut dement was geworden. Zou zomaar kunnen. Dat 'ie bij het voorlezen van zo'n Oscar-winnaar ineens de namen van zijn ouders was gaan declameren. Tja, wij waren natuurlijk ook nog niet helemaal wakker. In Amerika was het al laat. In Nederland nog vroeg.

Mensen begonnen wat zich er had afgespeeld online te vergelijken met de recente onverwachte winst van de New England Patriots, bij de finale van de Superbowl. Nog weer later begon Oscar-winnaar en documentairemaker Michael Moore er zich via Twitter mee te bemoeien. Dan is het serieus: hier was mogelijk sprake van een politiek complot. Zaten de Russen er achter? Was dit de lange arm van Trump? Inmiddels was het ons al wel duidelijk dat het raciale drama Moonlight de eigenlijke winnaar van de Oscar voor Beste Speelfilm was geworden. Er kwamen nu zelfs filmpjes online van de chaotische uitreiking van die prijs. Het stralende middelpunt Warren Beatty oogde inderdaad dementerend. "Heeft 'ie in zijn leven niet gewoon teveel seks gehad?" twitterde iemand. Wat we goed zagen was dat Beatty eigenlijk onder de uitreiking uit probeerde te komen. Op het beslissende moment gaf hij de kaart met daarop de woorden "Beste Vrouwelijke Actrice Emma Stone" aan een gesoigneerde grijze dame naast zich, die later Faye Dunaway bleek te zijn, zijn medespeelster in het klassieke Bonnie & Clyde.

Inmiddels begonnen de complot-theorieën zich zodanig op te stapelen dat de feitelijke verklaring voor alle chaos nogal een dompertje is. Een van de notarissen van het accountancy-kantoor Price Waterhouse Coopers bleek een verkeerde enveloppe aan Beatty te hebben gegeven, en die laatste had helaas niet de tegenwoordigheid van geest om daar adequaat op te reageren. Vandaar alle tumult. Vandaar dat de Oscars al voor het ontbijt het onverbiddelijke gesprek van de dag waren.

  • M. Haas