Het mysterie Robert Jensen

   24244  

Je houdt van Robert Jensen (44), of je vindt hem verschrikkelijk. Voor die laatste groep is er slecht nieuws: Jensen is terug op de buis. Niet met een talkshow, maar met een programma vanuit Amerika. Alles over een van de opmerkelijkste personen op de Nederlandse televisie.

Jensen: je bent gek op zijn humor, of je vindt het verschrikkelijk. Er zijn ook niet veel mensen die meer vijanden hebben.

Albert Verlinde, Bonnie St. Claire, Evert Santegoeds; het rijtje is eindeloos. Viola Holt stelde zelfs door al Jensens (gewichts)grappen in een depressie te
zijn beland. Ook Gordon is geen fan. In een interview met Hitkrant moet Jensen kiezen, Gerard Joling óf Gordon. “Dat is niet te doen. Het is als kiezen tussen kanker en aids: allebei net zo erg dus.” Gordon reageerde zo: “Robert Jensen is een heel gefrustreerd persoon. Hij is dik, lelijk en eigenlijk homoseksueel. Dan krijg je dat. Het is een heel naar persoon in de omgang. Hij heeft geen vrienden en gaat ook altijd alleen op vakantie. Het is heel triest. Ik zou eigenlijk willen wensen dat hij twee vrienden krijgt zoals wij.”

Gefrustreerd of niet, Gordon stipt wel twee dingen aan die aan Jensen kleven: hij gaat inderdaad altijd alleen op reis. En hij wordt nooit gezien met een vrouw. Is de man die de homograp bijkans heeft uitgevonden zelf van de mannenliefde? Dat heeft Jensen altijd ontkend.

“Natuurlijk gaan er verhalen dat je homo bent wanneer je ervoor kiest om vrijgezel te blijven. Dan zit je ‘dus’ met jezelf in de knoop. Maar ik vind relaties iets onnatuurlijks, vreemd,” zei hij vier jaar geleden in De Telegraaf. In dat interview bleek de man van de snoeiharde grap eigenlijk een zachtaardige jongen.

“Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik bindingsangst heb. Het idee dat je je vrijheid kwijt bent en alles moet overleggen zie ik niet zitten. Daarbij vind ik het een angstig idee om afhankelijk van iemand te worden. Omdat ik dan gekwetst kan worden? Ja, waarschijnlijk wel.” Want hij weet hoe dat voelt. “En hoewel de meeste mensen waarschijnlijk een heel ander beeld van mij hebben, kom ik daar moeilijker overheen dan de gemiddelde man. Het verdriet komt hard binnen en blijft lang zitten.”

Wil je meer lezen over Robert Jensen? Koop dan de nieuwe Panorama hier, of lees het artikel van Jarry Populier op Blendle.

  • Redactie