‘Het commandocentrum van de Turkse geheime dienst in Europa staat in Nederland’

   5471  

Het commandocentrum van de Turkse inlichtingendienst voor Europa zou in Nederland staan.

Op een stiekem opgenomen gesprek tussen de Koerd Mustafa Karatas en een functionaris die voor de Turkse inlichtingendienst werkt, is te horen dat ze het hebben over een lijst van Koerdische relschoppers in Europa. Die zouden moeten worden ‘uitgeschakeld’. Karatas zou voor de Turken werken. 

Dat het hoofdcentrum in Nederland staat, zou blijken uit de volgende passage: ‘Geld zou geen probleem zijn, als de chefs in Den Haag ja zeggen tenminste’. 

Nederland neemt de bandopname in ieder geval serieus. Volgens hoogleraar contra-terrorisme in de Telegraaf is het best mogelijk dat het commandocentrum in Den Haag staat. ‘Als Turkije weet dat ergens een afscheidingsbeweging actief is, zet het op die plek infiltranten in. Dat hoort tot de beginselen van goed contra-terrorismebeleid. Turkije kijkt met zorg naar de ruimte die afscheidingsbewegingen hier krijgen’, aldus de hoogleraar in de krant.

Het is de grote vraag of de band echt betrouwbaar is. De tape kwam via via terecht bij het Hamburgse raadslid Cansu Özdemir. Die herkende Karatas op de band. Volgens het raadslid zou de man zich verward gedragen tegen haar en zou de hele tijd vragen naar een man die later werd opgepakt door de politie wegens spionage. Maar natuurlijk is het beter om elke dreiging serieus te nemen.

  • Redactie Panorama