Henkjan Smits: 'Ik ben echt klaar met talentenshows'

   14007  

Na zijn grote succes met Idols is Henkjan Smits (54) tegenwoordig radiopresentator bij Omroep MAX, dat mede dankzij zijn programma Tijd voor MAX Radio inmiddels het snelst groeiende radiostation van Nederland is. “Wij geven 50-plussers het gevoel dat ze er wel degelijk toe doen.” Een GRATIS voorstukje van het interview uit de nieuwe Panorama.

Hé kijk, die dikke uit de jury!

“Ja, gaaf, hè?”

Nooit gedacht: ik pak Veldhuis & Kemper, het duo dat jou destijds zo bezong in hun lied Ik wou dat ik jou was, een keer terug?

“Nooit. Ik heb thuis ook een spiegel, hoor. Daarbij komt dat ik het altijd als een enorme eer heb gezien om aan een programma te werken dat indrukwekkend genoeg is om bezongen te worden in een liedje”

Hoe zwaar was je tijdens je Idols-tijd?

“102 kilo...”

Oei...

“Ja, maar daar had ik snel 22 kilo vanaf, hoor. Alleen zit er inmiddels alweer tien kilo aan. Maar geloof me: dat gaat er binnenkort weer keihard vanaf.”

Lees ook ons interview met JayJay Boske: 'Ik was een rotjong en vond vechten heerlijk'

Word je nog vaak met dat nummer geconfronteerd?

“Op zich niet. Ja, een vriend van me heeft dat als ringtone. Maar voor de rest? Niet echt. Maar vergeet ook niet: het is inmiddels alweer bijna vijftien jaar geleden.”

Heb je er ooit met Veldhuis & Kemper over gehad?

“Nou, dat is wel grappig. Jaren later kwam ik ze een keer tegen. Joh, die schrokken zich rot. Want ze dachten dat ik het helemaal niet leuk zou vinden. Ze waren dan ook helemaal verbaasd dat ik zei dat ik het eigenlijk best wel een hele eer vond dat ze me hadden genoemd in Ik wou dat ik jou was.”

Was het in die jaren bij Idols ook leuk om die dikke uit de jury te zijn?

“Absoluut! Want het was zo bizar wat er gebeurde. Zo’n succes! RTL had ingezet op 800.000 kijkers. Nou, dat werden er uiteindelijk later vijf miljoen! Ongekend...”

Met als gevolg dat niet alleen Jim en Jamai een ster werden, maar jij ook. Ineens stond jij ook in alle bladen en kon je niet meer normaal over straat.

“In Nederland kan je altijd over straat hoe bekend je ook bent, maar ik heb mezelf nooit als een ster gezien. Of mezelf op de borst geslagen omdat ik op tv was. Voor de goede orde: het ging om de talenten, niet om ons. Wij waren gewoon mensen die een oordeel velden omdat we onze sporen hadden verdiend in het vak.”

Lees ook ons interview met John Williams: ‘Ik ben gewoon een simpele boerenlul’

Een oordeel vellen? Afzeiken, bedoel je!

“Dat is een groot misverstand. Men omschrijft Idols inderdaad vaak als afzeik-tv, maar dat was het absoluut niet. We lieten de deelnemers gewoon onomwonden weten als het er niet in zat. Dat mag toch? Je kunt beter eerlijk zijn dan iemand onnodig in de waan laten. En als het er wel in zat, lieten we gewoon applaus horen, zoals destijds bij Hind. Maar daar hoor je niemand over. Iedereen begint weer over die jongen die op een verschrikkelijke manier van Sid Vicious zong... Natuurlijk, we vlogen weleens uit de bocht, dat ontken ik niet, maar we hebben nooit iemand afgezeken puur voor het afzeiken. We waren altijd eerlijk. Omdat we op zoek waren naar het ultieme talent.”

Inmiddels is er geen zender die géén talentenshow heeft. Denk je nooit: genoeg is genoeg?

“Vooropgesteld: voor mij hoeft het niet meer. Ik heb Idols gedaan, X-Factor, Holland's Got Talent, So You Wanna Be a Popstar, Popstars, en dat in totaal tien seizoenen. Dus ja, ik ben wel echt klaar met talentenshows, ook omdat ik er niet meer de rust voor heb om er de hele avond naar te kijken... Maar dat wil niet zeggen dat de rest van Nederland er ook klaar mee is. Juist niet. Kijk naar de kijkcijfers. Die zijn nog steeds heel goed.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview van onze verslaggever Vincent de Vries met Henkjan Smits? Je leest het in editie 9 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh