Heel Nederland kan wat van Tijn leren

   8342  

Het donderde, bliksemde en regende gisterenavond ontzettend hard, alsof de hemel aan het huilen was. En misschien was het wel zo, want Tijn is overleden in de nacht van donderdag op vrijdag.

Hoewel het jongetje klein was, was alles wat hij in Nederland op gang heeft gezet zeer groots. Hij kreeg het zelfs als een van de weinige in dit land voor elkaar om mensen met verschillende overtuigingen met elkaar te verbinden. Het maakte niet uit of iemand links of rechts was, allemaal steunde ze Tijn.

De jongen werd beroemd door zijn actie bij Serious Request. Hij wilde de nagels van mensen lakken om zo geld in te zamelen voor mensen in Afrika. Zijn actie alleen leverde al ruim 3 miljoen euro op. Door zijn acties kregen duizenden kinderen een goed leven, terwijl hij wist dat hij uiteindelijk zou sterven.

Tijn leed aan het zeldzame hersenstamkanker (DIPG), waar in Nederland jaarlijks vijftien tot twintig kinderen die diagnose krijgen. Een goede behandeling voor de ziekte is er niet, aangezien de tumor in de hersenen niet verwijderd kan worden.

Om de ziekte toch behandelbaar te maken startte Tijn samen met zijn ouders, dokters, Youp van ’t Hek en Stichting Semmy een nieuwe inzamelingsactie met de naam Lak door Tijn. Met dat geld moest een nieuw apparaat dat door middel van injecties in de tumor kinderen te kunnen behandelen. Het streefbedrag was een miljoen euro en dat werd gisterenavond behaald. Daarmee kan een start gemaakt worden met de aanschaf en van de machine, onderhoud en een aantal behandelingen. Hoewel het voor Tijn te laat was, kunnen er wel andere kinderen mee geholpen worden. Waarschijnlijk is hij daar ook blij mee, want hij dacht altijd eerst aan anderen en dan pas aan zichzelf.

‘Tijn is zo’n voorbeeld voor heel veel mensen. Hoe je onder de allermoeilijkste omstandigheden zo veel energie kunt losmaken bij zoveel mensen, dat vind ik heel bijzonder’, zei premier Rutte over Tijn.

We kunnen allemaal wat leren van Tijn. Zijn warmte, het denken aan de medemens en elke dag alles uit het leven proberen te halen zijn voorbeelden voor iedereen. Laten we dus allemaal wat aardiger voor elkaar te zijn.

  • J. Kraak