Handel in gestolen goederen schering en inslag in azc Delfzijl

   11988  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: 

Journalisten van het Dagblad van het Noorden gingen op de koffie bij het asielzoekerscentrum (azc) in de Groningse havenstad Delfzijl en merkten op dat er in de opvang een levendige handel in gestolen goederen plaatsvindt. De reporters kregen onder meer sportschoenen aangeboden voor vijftien euro, een iPhone 6s voor zes tientjes, een fles Johnnie Walker Black Label whisky voor een vijfje (koopje!) en een laptop voor veertig euro.

Lees en zie ook: snelweg naar de hel: Panorama rijdt per vrachtwagen naar de 'jungle' van Calais

Noord-Afrikanen

De journalisten stelden vast dat met name asielzoekers uit veilige, Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko en Algerije zich schuldig maken aan de illegale handeltjes. Zij zouden vrijwel dagelijks op rooftocht gaan en de opbrengst vervolgens onder meer in het azc proberen te slijten. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt van niets te weten en ook de politie claimt geen signalen voor een dergelijke handel te hebben. Intussen worden vluchtelingen doodziek van de criminele activiteiten in hun opvang. Tegen het regionale dagblad zegt één van hen: ''Ze misbruiken hun asielstatus om te roven. Ze misbruiken de Nederlandse gastvrijheid. Wij hebben daar ook last van''. Goedwillende vluchtelingen zouden daarnaast ook bedreigd zijn door de rovende Noord-Afrikanen, die geen enkele reden hebben om hier te verblijven.

Illegaal

Intussen wil de gemeente Groningen, 27 kilometer verderop, een nieuwe opvang realiseren voor afgewezen asielzoekers. Daarmee druist de gemeente in tegen het beleid van demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD). Dijkhoff wil juist dat het illegaal wordt voor gemeenten om uitgezette asielzoekers op te vangen. 

Het nieuws uit Delfzijl zorgt - terecht - voor verontwaardiging op social media. Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden, lijkt ons.

  • Y.M. Osterloh