Haags zwembad jachtgebied voor aanranders

   38894  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Den Haag.

Zwembad Zuiderpark in Den Haag wordt omschreven als een 'oorlogsgebied'. Een ''groepje jongeren'' - een meer gedetailleerde beschrijving blijft voorlopig uit - zou het zwemparadijs terroriseren. Vandalisme is aan de orde van de dag. Maar dat is, helaas, niet het enige vergrijp wat aan het losgeslagen groepje jongeren toegeschreven kan worden. De jongens zouden zich ook vergrijpen aan jonge meisjes. 

'Kankerhoer, intimidatie, bespuugd'

Medewerkers van het bad stelden een brief op, die door Den Haag FM wereldkundig is gemaakt. In de brief lezen we: ''Heel veel ernstige incidenten en misstanden worden gewoonweg niet gemeld óf doelbewust door het management en door de directie van dienst Onderwijs Cultuur en Welzijn van de gemeente Den Haag achtergehouden .Vrouwelijke collega’s worden dagelijks voor kankerhoer uitgemaakt, geïntimideerd en bespuugd. Jonge meiden zijn niet veilig in het zwembad. Aanwezig personeel waarschuwt de bezoekers om zich niet te uitdagend te kleden en de wildwaterkreek – ook wel de ‘aanrandkreek’ én het buitenbad én de Whirlpool te mijden. Puur omdat de kans zeer groot is dat je dan als vrouw wordt aangerand.'' Den Haag FM sprak een aanrandingsslachtoffer, die de radiozender meldde het zwembad nooit meer te zullen bezoeken.

Niet te uitdagend

Ja, dat lees je juist: de wildwaterkreek is in de volksmond al omgedoopt tot de 'aanrandkreek'. Verder valt het advies aan vrouwelijke bezoekers op. Hen wordt geadviseerd zich niet te uitdagend te kleden. De wereld op z'n kop, als je het ons vraagt. Ongelooflijk. En dan drukken we ons nog heel zacht uit. Maaike Timmerman, presentatrice bij WNL, verwoordt het treffend op Twitter.

Reactie

Het is het zwembad nog niet gelukt het aanrandende tuig te weren, maar dat gebeurt wel als het aan Groep De Mos ligt. De brief van de medewerkers was gericht aan deze Haagse raadsfractie, geleid door voormalig Tweede Kamerlid voor de PVV Richard de Mos. De Mos is van plan tijdens een vergadering vandaag vragen te stellen over de situatie. Pas daarna zou de gemeente Den Haag willen reageren.

We sluiten af met het zwembad in betere tijden.

  • Y.M. Osterloh