'Gewoon een egoïst en een narcist': het verval van Peter Jan Rens

   33996  

Dat een bankroete Peter Jan Rens geld aannam van RTL voor het verfilmen van zijn verval is tot daaraan toe. Dat hij die gelegenheid niet aangreep om publiekelijk excuses te maken aan zijn slachtoffers is schokkend. Deze man verdient niet één, maar een heel leger Virginia’s. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

De gedupeerden van Peter Jan Rens kunnen opgelucht ademhalen: het is voorbij, de reallifesoap van Rens. Zes afleveringen waren het slechts, maar wel zes te veel. Het moet onverteerbaar zijn om de man die je tienduizenden euro’s lichter heeft gemaakt met een zelfgenoegzaam smoelwerk wekelijks op televisie te zien in een poging ‘grappig’ te doen en te pretenderen dat er geen vuiltje aan de lucht is. De enige troost van Rens’ slachtoffers is dat de gehate meneer Kaktus een kind heeft verwekt bij een Brabantse Ma Flodder op steroïden die hem dagelijks scheldend en tierend door het huis jaagt: Virginia de Verschrikkelijke en tevens: de engel der wrake waar gedupeerden slechts van konden dromen.

Lees ook: Peter Jan Rens heeft altijd iedereen voor de gek gehouden

Iemand die gelijk doorzapte als hij het porum van Rens zag verschijnen, is ondernemer Jaap van Roemburg. Hij ergerde zich groen en geel aan de soap van Rens, zei hij in het Algemeen Dagblad. Zes jaar geleden presenteerde de grote kindervriend een ambitieus project aan Van Roemburg die centrummanager was van het Ondernemingsfonds in Alkmaar. Rens wilde van Alkmaar hét Sinterklaascentrum van Nederland maken. Een grote tent, voorstellingen van Meneer Kaktus en meer van die andere dingen en daarna geheel verdween – en een schuld van 78.000 euro aan onbetaalde rekeningen als resultaat. Dit is Rens’ manier van ‘zaken doen’. Hij komt met een schitterend plan. Lult iedereen z’n straatje in en verdwijnt met de centen van investeerders. Lenen doet hij ook graag. Terugbetalen niet. De schuld die Peter Jan Rens privé en zakelijk heeft, loopt in de tonnen. Er zijn inmiddels aangiftes gedaan, claims ingediend en rechtszaken geweest tegen de vele stichtingen en BV’s die hij heeft opgericht, maar de gedupeerden blijven bot vangen. Rens is een meester in het maken van schijnbewegingen en blijft daarbij zelf wonderwel buiten schot.

Lees ook ons verhaal over Beau van Erven Dorens: twaalf ambachten, dertien ongelukken

Hoe door-en-door slecht hij is, bewijst hij als hij Joke Bos, de vrouw met wie hij 23 jaar een relatie had, in 2009 achterlaat met torenhoge schulden waardoor ze jarenlang in de schuldsanering belandt. Het lukt hem telkens weer anderen te laten opdraaien voor zijn wanpraktijken. En als je hem dan zo zorgeloos op televisie tekeer ziet gaan, lijkt hem dat ook volstrekt niet te deren.

Ratelband

“Dat moet je hem nageven,” zegt positiviteitsgoeroe Emile Ratelband bij wie Rens ook in het krijt staat en die hem publiekelijk de oorlog heeft verklaard, “het is knap hoe Peter Jan ogenschijnlijk zorgeloos door het leven blijft stappen met de bak ellende die hem achtervolgt. Het interesseert hem ook oprecht niet dat hij schulden heeft. Toen ik bij hem thuis was, heb ik een stapel rekeningen aangetroffen van wel 70 cm hoog waarvan hij er niet één had opengemaakt. Het laat hem volslagen koud. Dat is een eigenschap waar ik wel een beetje jaloers op kan zijn, ha, ha.” Ratelband, die Rens een tijd geleden nog 8000 euro leende omdat hij z’n huur niet kon beta-len, heeft het nu helemaal gehad met de gevallen presentator en zijn Vagína, zoals Ratelband Virginia steevast noemt.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel over Peter Jan Rens? Je leest het verhaal van onze redacteur Mylène de la Haye in editie 10 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook op onze website bestellen of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh