Gewapende man neergeschoten bij Louvre (VIDEO)

   11135  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Parijs.

De Franse hoofdstad is mogelijk ontkomen aan een terroristische aanslag. Bij het Louvre, het befaamde museum in hartje Parijs, heeft een militair een gewapende man neergeschoten. Hij werd door zeker vijf kogels geraakt. De man - van wie vooralsnog geen verdere gegevens bekend zijn gemaakt - viel de militair aan met een kapmes terwijl hij de beruchte kreet 'Allahu akbar' (Arabisch voor 'God is groot') riep. De aanvaller zou geprobeerd hebben met een rugzak een druk, ondergronds winkelcentrum nabij het museum binnen proberen te dringen. Bernard Cazeneuve, de Franse premier, spreekt van een terroristische aanslag.

Lees ook: groot Parijs treinstation ontsnapt aan aanslag

Toestand

Uit voorzorg werden zowel bezoekers van het museum als het winkelend publiek geëvacueerd. Ze werden in verschillende ruimtes opgesloten. Het gebied is afgezet en ook een nabij gelegen metrostation is gesloten. Franse anti-terreureenheden zijn in grote getale aanwezig. De Franse Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt of de rugzak gevuld was met bommen. De neergeschoten man zou in kritieke toestand zijn, maar veel is niet bekend over zijn toestand. Misschien nog wel belangrijker: het is ook onbekend hoe het met de aangevallen militair aan toe gaat.

Lees ook: 15-jarig jochie opgepakt: wilde aanslag plegen

Nice en Normandië

Sinds het bloedige moslimterreur van november 2015 geldt in Frankrijk de noodtoestand. In de maanden die volgden werd de noodtoestand meermaals verlengd. En dat bleek hard nodig. Zo kwamen in badplaats Nice op de Franse nationale feestdag quatorze juillet 84 mensen om het leven nadat een Tunesiër met een vrachtwagen op een feestende mensenmenigte inreed. Twee weken later werd in een Normandische kerk een priester gedood in een gijzeling. Islamitische Staat (IS) eiste beide aanslagen op. 

Trekpleister

Het Louvre is één van de beroemdste musea van Europa en één van de belangrijkste trekpleisters in het centrum van Parijs. Jaarlijks trekt het museum - waar onder meer de Mona Lisa hangt - miljoenen bezoekers.

Een gewone dag in het Europa anno 2017.

  • Y.M. Osterloh