George Michael was barmhartige Samaritaan

   21390  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: George Michael.

Laat op Eerste Kerstdag komt het nieuws binnendruppelen: George Michael is overleden. Slechts 53 jaar is 'ie geworden. Op kerstochtend door zijn partner levenloos aangetroffen in 't bed van hun villa op 't Engelse platteland. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend, maar het is geen geheim dat hij al jaren kwakkelde met zijn gezondheid.

Lees en zie ook: metalrocker doet Wham! (VIDEO)

Furore

Hij is de zoveelste popster die in 2016 het leven laat. Michael, die eigenlijk Georgios Kyriacos Panayiotou heette, maakte furore met popduo Wham! en had later een succesvolle solocarrière. De zanger verkocht meer dan honderd miljoen platen. Naast geroemd artiest, was hij een icoon voor de LGBT-gemeenschap en zamelde hij enorme bedragen in tegen HIV/AIDS.

Na zijn dood

Dat de Britse superster ook buiten die 'fundraisers' een barmhartige Samaritaan was, blijkt nu pas na zijn dood. Michael gaf miljoenen weg - en dat wist hij vaak buiten het alziende oog van de pers te houden. Zo schonk George vijftienduizend pond aan een deelneemster van een spelshow. Met dat geld bekostigde ze een IVF-behandeling. En een serveerster die het popidool ooit van wat drankjes voorzag, kon rekenen op een fooitje van vijfduizend pond. Hiermee kon zij haar schulden afbetalen en haar studie tot verpleegster afmaken. Ook gaf hij een gratis concert voor de verplegers die zijn aan kanker gestorven moeder hielpen

In het zonnetje

Daarnaast steunde Michael jarenlang goede doelen die zich bekommeren om kinderen met kanker. Verder ging een groot deel van de royalties van zijn hit Jesus To A Child naar Childline, de Britse variant van de Kindertelefoon. Het ging om miljoenen en miljoenen ponden. Volgens een woordvoerder deed hij er alles aan om die donaties - waarmee hij honderdduizenden kinderen zou hebben geholpen - niet onder de aandacht van de media te brengen. De organisatie, die in 2017 dertig jaar bestaat, plande een groot feest waarin Michael in het zonnetje gezet zou worden. En dat alles terwijl het gedurende zijn leven vooral over zijn drugsgebruik en seksuele escapades ging..

Rust zacht, George. 

  • Y.M. Osterloh