Nazi-volkslied klinkt per ongeluk op tennistoernooi.. en andere volksliedfoutjes (VIDEO'S)

   18738  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: foutje, bedankt.

Ophef na een pijnlijke blunder op de Fed Cup in Hawaï na een gruwelijke fout van de Amerikaanse tennisbond. Voorafgaand aan een wedstrijd tussen de Amerikaanse tennister Alison Riske en haar Duitse opponent Andrea Petkovic (zie foto) werd niet het Duitse volkslied, maar de hymne van Nazi-Duitsland ten gehore gebracht.

Lees en zie ook: de beste fails van januari! (VIDEO)

Diep beledigd

Het in 1952 geschrapte, eerste couplet - ''Duitsland boven alles'' - klonk, tot grote verbijstering van Petkovic, haar team en de Duitse fans. De equipe probeerde het gezang te overstemmen door zelf de kelen open te zetten, maar dat haalde maar weinig uit. Petkovic overwoog van de baan te stappen, maar deed dat uiteindelijk niet. Ze zegt dat de fout "het toppunt van onwetendheid" is en voelde zich diep beledigd. De Amerikaanse tennisbond heeft haar excuses aangeboden. Even later werd er toch lekker getennist. Petkovic verloor van haar Amerikaanse tegenstander.

Chili

De omstreden tekst werd uit het volkslied gehaald, omdat het geassocieerd werd (en nog altijd wordt) met Nazi-Duitsland. Sinds 1952 is enkel nog het derde couplet in gebruik. Stom dat de Amerikanen dit 65 jaar later over het hoofd zien, maar in hun verdediging: het gebeurt vaker. Zo werd op de Copa Americana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK, het volkslied van Chili gespeeld. Helemaal prima als Chili speelt. Niet als het bedoeld is voor Uruguay.

Borat

Maar het kan natuurlijk erger. Veel erger. Toen de Kazachstaanse schietsporter Mariya Dmitrienko een prijs won, werd niet het Kazachstaanse volkslied gedraaid. Nee, het fictieve Kazachstaanse volkslied uit de film Borat klonk. Inclusief teksten over nette prostituees. Oeps!

In Nederland

Ook in Nederland gaat het weleens fout. Zo verwisselde de muzikale begeleiding van een internationaal schaatstoernooi in Thialf het 'nieuwe' volkslied van Rusland - in gebruik sinds 2000 - met het oude volkslied, na winst van de Russische schaatser Denis Joeskov op de 1500 meter. Bonusfeitje: dit is vandaag precies twee jaar geleden. En wat te denken van die keer dat het Australisch herenhockeyteam het volkslied van aartsrivaal Nieuw-Zeeland te horen kreeg?

Pijnlijk!

  • Y.M. Osterloh