Europees Hof: hoofddoek moet af op het werk

   19571  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: het hoofddeksel.

Het Europees Hof komt met een opvallend besluit. Werkgevers mogen van werknemers eisen dat ze 'neutraal' op hun werk verschijnen. Of dat nou achter een bureau, achter een balie of op een werkplaats is. Dat klinkt wat vaag, maar dat houdt bijvoorbeeld in dat werknemers hun hoofddoek af zouden moeten nemen als de werkgever dat eist. Religieuze symbolen hoeven dus niet langer geaccepteerd te worden op de werkvloer. In een verklaring schrijft het Europees Hof: “Een interne regel van een onderneming die zichtbare politieke, filosofische or religieuze tekenen verbiedt, is niet direct een vorm van discriminatie.”

Lees en zie ook: 'allochtoon' en 'autochtoon' verdwijnen uit het woordenboek

Problemen op het werk

Kunnen wij als redactie wel inkomen. In een seculiere maatschappij hoort geloof vooral een privé-aangelegenheid te zijn, niet waar? En dan gaat het heus niet alleen om een hoofddoek, maar dat is misschien wel het meest prominente voorbeeld. En ook de reden dat het Europees Hof zich over de kwestie boog. Twee moslima's, uit België en Frankrijk, spanden rechtszaken aan omdat zij in problemen kwamen op het werk door hun hoofddoek. Zo verloor de Belgische vrouw, Samira Achbita, haar baan als receptioniste bij G4S Secure Solutions. Deze zaak loopt al sinds 2006. Het Hof oordeelde dat in dat geval geen sprake was van discriminatie: het bedrijf hanteert een richtlijn die alle religieuze symbolen bij werknemers verbiedt. In de Franse zaak lag dat wat ingewikkelder.

Discriminatie

Maar er kan wel sprake zijn van discriminatie. In De Telegraaf zegt vicevoorzitter Catelene Passchier van vakbond FNV dat er sprake moet zijn van strikte voorwaarden waaronder religieuze symbolen verboden kunnen worden. ''Bijvoorbeeld wanneer een werknemer in contact met klanten neutraliteit moet uitstralen'', zegt zij. Dat lijkt ons ook precies wat het Hof onderschrijft.

Ben jij het ermee eens dat religieuze symbolen op de werkvloer verboden mogen worden?

  • Y.M. Osterloh