En het meest irritante woord van 2016 is geworden...

   12219  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: het meest irritante en beste woord van dit jaar.

De Nederlandstalige heeft gesproken. De term 'diervriendelijk vlees' is de meest irritante uitdrukking van 2016. Dat schrijft het Instituut voor Nederlandse Taal vandaag. Het instituut vroeg Nederlanders onder het mom 'Weg met dat woord' hun grootste taalergernissen in te sturen. Zo'n 22.000 inzenders reageerden, een derde van hen stemde op diervriendelijk vlees. Want, zo zeggen zij, diervriendelijk vlees bestaat helemaal niet. Juist.

Lees ook: 'Allochtoon' en 'autochtoon' verdwijnen uit het woordenboek

'Hun hebben'

Beetje flauw, als je het ons vraagt. Zelfs wij verstokte carnivoren weten dat diervriendelijk vlees in de regel een illusie is, maar begrijpen ook dat er onvriendelijk vlees op de markt te vinden is. Nee, wij kunnen ons veel beter vinden in de nummer twee: 'hun hebben'. Je reinste taalverloedering! Op de derde plek is 'ik heb zoiets van' geëindigd. MwaVlamingen wonden zich vooral op over 'groentjes', het verkleinwoord voor groenten. Hebben ze inderdaad een punt(je).

Woord van het jaar

Nagenoeg samen met deze verkiezing valt een in onze ogen veel spannendere wedstrijd. Van Dale vraagt zich namelijk af wat het 'Woord van het jaar 2016' moet worden. Tot en met 19 december kun je op de website van het woordenboek stemmen op brexodus, landarrest, mediaweigeraar, plascontract, pokémonterreur, seniorenpardon, sjoemelzaad, thuisterrorist, treitervlogger of trumpisme. Wat wij hebben gekozen? Treitervlogger, uiteraard. Enige goeie wat Ismail 'haakneus' Ilgun ons land heeft opgeleverd, tenslotte. Naast hét woord van 2016 mogen stemmers ook hun favoriete nieuwe woord van 2016 in vijf verschillende categorieën aangeven. 

De uitslag wordt op dinsdagochtend 20 december wereldkundig gemaakt.

  • Y.M. Osterloh