Egyptische voetbalheld plots 'terrorist' (VIDEO)

   8572  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Mohamed Aboutrika.

Van held naar schlemiel: het kan snel gaan in de voetbalwereld. Stopt de keeper de ene week nog een penalty in de laatste minuut, de daaropvolgende wedstrijd laat hij een terugspeelbal door zijn benen rollen. De Egyptische oud-voetballer Mohamed Aboutrika (38), een ware legende in eigen land, kan er enigszins over meepraten. Maakte hij in 2008 nog het winnende doelpunt voor zijn land in de finale van de Afrika Cup, negen jaar later staat hij op een terreurlijst.

Lees en zie ook: de oplichter die het tot de Premier League schopte (VIDEO)

Ontkent

Aboutrika zou namelijk verbonden zijn aan het Moslimbroederschap. Deze organisatie, die als een terroristische groepering wordt beschouwd, is na jaren van revoluties en onrust verboden. De beweging werd geleid door voormalig president Morsi, die achter slot en grendel zit. Om leden van de groepering te vervolgen, komen verdachten op een lijst te staan. Dat is dus ook met Aboutrika gebeurd. Waarom precies, dat is onzeker, al zou Aboutrika Morsi eens gesteund hebben bij verkiezingen. Eerder werden de tegoeden van de oud-voetballer al bevroren. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid bij het Moslimbroederschap. Internationaal is er veel kritiek op het nieuws uit Egypte. Zo tweet deze Oegandese sportjournalist dat de ware crimineel al-Sisi is, de militaire president van het Noord-Afrikaanse land.

Verslag

Leden van de beweging kunnen rekenen op celstraffen van vijf jaar tot levenslang. Zelfs de doodstraf staat op het menu. Wat er voor Aboutrika - viermaal verkozen tot 'Afrikaans voetballer van het jaar' - in het verschiet ligt, is op dit moment nog onbekend. Aboutrika zit doodleuk in Gabon, waar hij verslag doet van de Afrika Cup, die op dit moment gespeeld wordt. 

  • Y.M. Osterloh