Drugs bij FC Twente: vak XTC leeggeruimd

   9395  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega’s over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook weleens vervelen. Vandaag: de onaangekondigde politieactie tegen drugshandel tijdens FC Twente-PSV (2-2).

Er gebeurden gisteravond gekke dingen in de Grolsch Veste in Enschede. Na afloop van FC Twente-PSV (2-2) stonden niet alleen spelers en trainers NOS-verslaggever Joep Schreuder te woord, maar vooral ook mevrouw Westerhof, politiewoordvoerder van de politie Overijssel. Schreuder: “Kunt u schetsen wat hier vanavond hier is gebeurd?”

Voor de duidelijkheid: met voetbal had deze vraag weinig te maken.

Westerhof: “Even na het begin van de tweede helft zijn we het supportershome (van FC Twente, red.) binnengestapt. Daar hebben we een onderzoek gehouden, omdat wij denken dat daar mogelijk sprake is van drugshandel.”

Schreuder: “Waarom moest dat tijdens de wedstrijd gebeuren?”

Westerhof: “Omdat uit onderzoek is gebleken dat tijdens de wedstrijd daar mogelijk wordt gehandeld in drugs en dat kunnen we dan ook alleen maar constateren tijdens een wedstrijd.”

Schreuder: “Heeft u wat gevonden?”

Westerhof, onomwonden: “Ja.”

Wat gebeurde er nou precies? In de 60ste minuut meldde de stadionspeaker dat de supporters in vak P, het vak waar de harde kern van FC Twente huist, zich naar de uitgang moesten begeven en “in verband met politieonderzoek mochten er alleen maar bepaalde uitgangen worden gebruikt.” Dat ging uiteraard niet zonder slag of stoot, een half uur voor het einde van een belangrijke wedstrijd. Volgens voetbalcommentator Andy Houtkamp werd er “gerost en geramd richting de ME.” Jan van Halst, technisch en commercieel directeur van FC Twente, was compleet verrast, zei hij tegen Voetbal International. “Wij waren van tevoren niet op de hoogte van deze politieactie en werden er dus ook compleet door overvallen. Dan schrik je je als directie helemaal rot. Vanaf dat moment bepaalt de politie alles. De overheid grijpt dan in en dan heb je niks meer te vertellen in je eigen stadion.”

Westerhof benadrukte dat de politieactie niet alleen gericht was tegen drugshandel. Er zou namelijk ook sprake zijn van een selectief deurbeleid van het supportershome. Westerhof: “Er zijn daar mensen die met agressie en geweld bepalen wie er wel en niet naar binnen mogen. Dat is een ondermijning van de rechtsstaat.”

Drie vragen die we bij deze hele gang van zaken stellen.

1.Moeten ze zich in Den Haag, Alkmaar, Nijmegen en Deventer nu ook zorgen gaan maken dat de politie hele vakken leegruimt dit weekend?

2.Waarom nu, zo vlak voor het einde van de competitie?

3.Is het niet algemeen bekend dat sommige voetbalsupporters niet alleen maar stijf staan van de zenuwen?

Roept u maar!

Lees ook ons stuk over de rechtszaak over het wegmaken van het lijk van Lorenzo Hardy, die in het Twentekanaal werd gevonden. Hier.

  • M. Haas