Dit zijn de gevolgen van de Britse verkiezingsuitslag

   3129  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: de verkiezingsuitslag in Groot-Brittannië

De verkiezingsuitslag in Groot Brittannië is voor de conservatieve partij een grote deceptie. De partij hoopte een absolute meerderheid bijeen te krijgen, maar krijgt nu te maken met een politieke chaos. 

Van de 650 zetels komen de Tories niet verder dan 318 zetels, wat een verlies is van 12 zetels. Grote concurrent Labour boekte een winst van 29 zetels en komt nu uit op 261. 

Leuk al die cijfertjes, maar wat betekent het allemaal voor de Engelsen? Theresa May, leider van de conservatieven, moet opzoek naar coalitiepartners om te regeren. Dat gaat een karwij worden, aangezien ook Labour opzoek gaat naar partners. De Schotse nationalisten lijken in ieder geval uitgesloten, aangezien zij tegen een Brexit zijn.

De Tories hebben dus nog minimaal acht zetels nodig. De kans is groot dat ze steun gaan zoeken bij de Noord-Ieren, maar die hebben nog geen duidelijkheid gegeven met wat ze nu willen. 

De uitslag is een chaos, omdat May juist een mandaat wilde krijgen voor haar beleid. Dat lijkt met een verlies van het aantal zetels niet te zijn gelukt. Er zijn dan ook stemmen die willen dat de Engelse premier aftreedt.

Brexit

De uitslag zorgt voor veel onduidelijkheid rond de Brexit. Met een absolute meerderheid kon May onderhandelen zoals zij wilde. Nu moet ze dus eerst opzoek naar coalitiegenoten. Het zorgt ervoor dat de onderhandelingen vertraging gaan oplopen. De Britten mogen over de onderhandelingen twee jaar doen, terwijl er nu al twee maanden zijn verstreken. Het moet nu dus allemaal veel sneller wat de kans groter maakt dat het een complete puinhoop wordt.

Pond

De waarde van de Britse pond is vanochtend met 1,5% gezakt ten opzichte van de euro. De Engelse beurs lijkt niet op de verkiezingsuitslag te reageren. Die staat op een winst van 0,6%.

  • J. Kraak