Dit weten we tot nu toe van de grote brand in Londen

   13466  

In een Londense flat is vannacht een enorme brand uitgebroken. Doordat het vuur op de onderste verdiepingen is gestart, was het moeilijk om iedereen te redden.

Inmiddels is de flat voor een groot deel afgebrand, al komt er nog wel steeds rook vandaan. De angst is nu dat het gebouw van 24 verdiepingen op instorten staat. Ongeveer 200 brandweerlieden bestrijden het vuur.

Getuigen

Mensen die buiten de brand bekeken, zagen bewoners in de flat met lichtjes zwaaien om te laten zien dat ze nog binnen waren. Sommigen hielden hun kinderen vast voor het raam. Honderden mensen zouden aanwezig zijn in de flat toen de brand uitbrak.

Doden

Op een persconferentie bevestigde een woordvoerder van de brandweer dat er doden zijn gevallen. Hoeveel dat zijn, wil de brandweer niet bekendmaken, omdat ze geen onvolledige informatie willen geven. Meer dan vijftig gewonden zijn naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Hierdoor zijn er meerdere scenario’s in de ronde. Naast een onschuldige keukenbrand, kan het ook een terroristische aanslag geweest zijn, gezien de laatste weken in Groot-Brittannië. Al is dat vooral speculatie.

Renovatie

Vorig jaar werd de flat nog compleet gerenoveerd. Buitenmuren, isolatie en verwarmingssystemen werden vernieuwd. Voor de renovatie waren er nog klachten over de brandveiligheid van het gebouw.

  • J. Kraak