Dit weten we tot nu toe over het busongeluk in Frankrijk

   13067  

Helaas horen we het elk jaar weer terugkomen in het nieuws: een busongeluk waarbij scholieren gewond raken. Dit keer gebeurde het op de A16 tussen Duinkerken en Calais, waarbij een bus op een vrachtwagen is gebotst.

In totaal liggen er volgens de NOS nog zeventien Nederlanders in het ziekenhuis, waarvan elf leerlingen, vijf leraren, en de chauffeur van de bus. Vijf lichtgewonde scholieren raakte lichtgewond en zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Over de precieze aard van alle verwondingen is nog niets bekend, maar de rector weet wel te melden dat er niemand in levensgevaar is. Wel zou één persoon zwaargewond zijn.

De leerlingen zaten in de klas mavo-3 van het Strabrecht College uit het Brabantse Geldrop. In totaal waren vijftig scholieren en zes begeleidersopweg naar Londen voor een schoolreisje. In Calais zou de groep een overstap maken op een trein die ze verder zou brengen naar de Britse hoofdstad.

Vandaag verzamelen ouders en leerlingen zich bij de school waar ze worden bijgepraat. Rector Leenderd van der Deijl is erg geschrokken. Tegen Omroep Brabant zegt hij het volgende: ‘Ik werd uit bed gebeld en ben onmiddellijk hierheen gereden. Er is nog veel onduidelijk. We willen graag weten wat er precies is gebeurd.’

Oorzaak

Het ongeluk is volgens de Franse media ontstaan doordat de Poolse vrachtwagenchauffeur die voor de bus reed in slaap zou zijn gevallen. De vrachtwagen zou vors hebben afgeremd en daardoor kon de chauffeur van de bus niet meer tijdig reageren. Het gevolg was een botsing.

Eerdere ongelukken

Helaas zijn er de afgelopen jaren meer busongelukken met scholieren geweest. Op 21 januari reed een bus met Hongaarse middelbare scholieren tegen een pijler van een viaduct nabij Verona. Zestien inzittenden kwamen om het leven en 39 raakte er gewond.

In Frankrijk ging het in 2016 al twee keer mis. 11 februari kwamen zes scholieren om doordat een losgeraakt onderdeel van een vrachtwagen zich in een bus boorde, terwijl een dag ervoor twee scholieren van twaalf en vijftien jaar overleden toen een touringcar in het oosten van het land verongelukte.

  • J. Kraak