Dit is de reden waarom sommige hotels kamernummer 420 overslaan!

   48544  

Is het je wel eens opgevallen dat in sommige hotels de kamernummers opeens overspringen van 419 naar 421? Waar is 420 in vredesnaam gebleven? Tellen kunnen die hoteluitbaters heus wel, hun geld tellen ze immers ook, dus dat kan het probleem niet zijn. Bijgeloof is het ook niet. Maar wat dan wel?

De eigenaren zijn bang voor wietrokers. Op 20 april - of 4/20 zoals de Amerikanen schrijven - vieren met name liefhebbers uit Noord-Amerika en Australië een voor hen héél speciale dag: Weed Day. Drie keer raden wat ze dan doen. Blowen natuurlijk. Bij voorkeur precies om 4 uur 20.

Lees ook: Bij de politierechter: 'Ik alleen water geven'

"Doet u mij kamer 420"

420 is dus een belangrijk getal voor liefhebbers van cannabis. Sommige boeken speciaal kamer 420 om daar eens lekker te gaan zitten blowen. Het gaat zelfs zo ver dat het kamernummer opvallend vaak gestolen wordt.

De vraag is alleen wáárom 420 zo'n belangrijk getal is. Een eenduidig antwoord op die vraag is er niet, maar onderzoekers denken dat het te herleiden is naar de jaren '70, toen enkele studenten in Californië elke dag om 4 uur 20 afspraken om lekker te gaan blowen.

Weer wat geleerd!

Lees ook: ''Paffen maakt je dom''
 
  • M. van Nugteren
  • M. van Nugteren
    Redacteur Panorama