De ontvoering in Nunspeet: wat we tot nu toe weten (VIDEO)

   18200  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: de ontvoering in Nunspeet.

Daags na de ontvoering in het Gelderse Nunspeet sijpelen steeds meer details door over de mogelijke toedracht van deze misdaad. Als je nu denkt: ''Huh, ontvoering? Nunspeet?'' Kleine opfrisser: afgelopen vrijdag werd financieel adviseur Ronald Maurits (53) uit Doornspijk in de Oenenburgerweg in Nunspeet (zie foto) klemgereden door enkele gemaskerde mannen en vervolgens overgeheveld in één van de wagens van de gemaskerde bende. Het voorval werd gefilmd en kwam op YouTube terecht. Al gauw bleek dat het niet om een grap of een actie van een arrestatieteam ging.

Lees hier meer van ons misdaadnieuws

Zonder kleerscheuren

In de loop van vrijdagavond is Maurits zonder kleerscheuren vrijgelaten. Hij is wel met een vuurwapen bedreigd. Ook zouden de ontvoerders gedreigd hebben hem in brand te steken. Zijn auto, een Mercedes E500, is gisteren door de politie teruggevonden in het nabijgelegen Putten. Vrijdag werd al het busje - eveneens een Mercedes - dat de ontvoerders gebruikten aangetroffen op een carpoolplaats in Putten. 

Lees ook: Astrid Holleeder wilde haar broer dood

Zeer de vraag

Dan de toedracht. Want de vrouw van Maurits riep direct na de ontvoering dat er sprake moest zijn van een vergissing. De Telegraaf schrijft dat ze inmiddels haar kaken stijf op elkaar houdt, in ieder geval zolang het onderzoek loopt. Het is namelijk maar zeer de vraag of we te maken hebben met een vergissing. Ronald Maurits heeft geen brandschoon verleden. Maurits staat aan het roer van RAM Holding, een bedrijf dat een nauwe zakenrelatie onderhield met de onfrisse zakenman Jan Jaap de B. Die had de voor afpersing veroordeelde bodyguard Geurt Roos op zijn payroll staan, voor wat De Telegraaf omschrijft als ''twijfelachtige incasso's''. Ook deelde De B. enkele bv's met de in 2004 geliquideerde Willem Endstra - oftewel 'de bankier van de onderwereld'. 

We houden het in de gaten.

  • Y.M. Osterloh