De Nijmeegse Vierdaagse gaat bijna van start

   10543  

Het is een jaarlijks fenomeen: tienduizenden lopers die de vier dagen dertig, veertig of vijftig kilometer volbrengen.

Vandaag kunnen de lopers nog de laatste voorbereidingen doen en zich nog aanmelden bij de balies, want morgen gaat het pas echt van start. De 5o kilometerlopers starten al om 4.00 uur. Dat is wel nodig want voor 17.00 uur moeten ze alweer binnen zijn, anders mogen ze de volgende dag niet meer starten.

De aankomende dagen zullen we daarom weer veel horen over afzien, blaren en mooie verhalen met lopers waarom zij zo gek zijn om zulke lange afstanden te lopen. Zij doen het allemaal voor het felbegeerde vierdaagse kruisje dat ze krijgen als ze de mars volbrengen. Ook een aantal redactieleden hebben geprobeerd de Vierdaagse te volbrengen, maar slechts een enkeling slaagde er in.

Bij de vierdaagse horen traditioneel ook de Vierdaagsefeesten. Eén week lang staat Nijmegen op z’n kop. Deze zijn al sinds afgelopen zaterdag vol aan de gang. In het centrum van de stad staan zijn er veertig feestlocaties en op elke hoek van de straat is er wel een podium met artiest. Van rock tot reggae en van techno tot Nederlandstalig; voor iedereen is er wel iets wils. Zo stonden dit weekend bijvoorbeeld al Wolter Kroes, Broederliefde en T-Spoon op de Nijmeegse podia. Voor echte Nijmegenaren is het daarom ook een moeilijke keuze: een week feesten of vier dagen lopen, want het allebei doen is haast onmogelijk.

  • J. Kraak