De la Hee kijkt tv: Ewout heeft geen televisiehoofd: hij staat erbij en kijkt ernaar

   10935  

Mylène de la Haye is niet echt een televisietijger. Maar omdat collega Jochem Davidse vijf weken het land uit is neemt ze tijdelijk zijn rubriek over; De la Hee, kijkt TV, het rijmt ook nog.

Ik heb voor het eerst naar Ewout Genemans' programma Beruchte Gevangenissen, Ewout achter tralies gekeken op RTL5 en dat was heel dubbel. Ik vind het een supergaaf concept en heb bewondering voor het feit dat het hem gelukt is om in dat soort ongeorganiseerde gevangenissen te mogen draaien. Het is alleen jammer dat de man zelf in beeld is. Krullebol Genemans heeft het uiterlijk van een perfecte schoonzoon die een zorgeloze jeugd heeft genoten, zelden een burgerlijke ongehoorzaamheid pleegt en altijd met twee woorden heeft leren spreken. En zo'n jongen laat zich dan opsluiten is de meest gruwelijke gevangenissen van onze aardkloot, bevolkt door moordenaars, verkrachters en drugslords.

Op zich vind ik dat heel dapper. Serieus, ik doe het hem niet na. Niet zozeer vanwege de moordenaars en verkrachters maar vooral wegens de gezondheidsrisico's die je loopt in dat soort oorden. In de aflevering die ik zag was hij in de La Maison Centrale d'Antananarivo-gevangenis. Die ligt in de hoofdstad Antananarivo op Madagascar en dat is letterlijk de hel op aarde. In deze horrorgevangenis verblijven 3000 gevangenen terwijl er slechts plek is voor 900. Ze slapen hutje mutje terwijl ze massaal aangevallen worden door muggen en teken en terwijl de duizenden ratten om hen heen aan het eelt van hun voeten proberen te knagen.

Lees ook: Ewout Genemans: ‘Ik ben gefascineerd door misdaad’

Alleen al het lezen hiervan brengt een grimas van walging op je gezicht, laat staan als je er midden inzit. En dan zijn we er nog niet: het stinkt er naar stront, urine, ammonia en zweet. Gedverdegedver. En dan is er nog kans op ziektes.

Madagascar is de enige plek op aarde waar de pest nog heerst. Die komt uitsluitend voor op plekken waar de hygiene bar en bar slecht is. Zoals in de gevangenis waar Ewout zit. Ook open TBC is een groot probleem. Iel, yek, gadverdamme, denk je als je dit leest. Toch? Gevangenen die bestraft worden omdat ze bijvoorbeeld probeerden te ontsnappen of hebben gevochten krijgen een week lang strontcorvee en moeten dan de uitwerpselen van de, vaak zieke medegevangenen, uit het open riool buiten de gevangenis schoonmaken. Smerig, goor en gevaarlijk. Vrijwel allemaal worden ze ziek naar zo'n weekje bacillen vergaren.

En dan het eten. Cassavesoep. Elke dag. Voedingswaarde nul. Hun tanden vallen ervan uit en gevangenen die er lang verblijven sterven aan ondervoeding. Wat een ellende.

En daar loopt krullebol Genemans dan doorheen. Keurig netjes in zomers tenue. Vragen stellend als 'hoe is het leven hier in de isoleercel?' of 'hoe is het om elke dag cassavesoep te eten?' Hij blijft de keurige interviewer, ondergaat het niet zelf. Eet zelf geen gore cassavesoep en verblijft zelf niet één nachtje in de isoleercel. Maar wat het allerergste is: hij heeft een totaal expressieloos gezicht en da's best een handicap als je televisie maakt. Hij zégt wel dat het stinkt maar het is niet te zien aan zijn gezichtsuitdrukking.

Waarschijnlijk is Genemans de enige mens op aarde die géén vies gezicht trekt als hij een ruimte binnenloopt waar het stinkt naar stront, pis, ammonia en zweet. Ik heb hem slechts op twee gezichtsuitdrukkingen kunnen betrappen: neutraal en beduusd (bang konijntje in de koplampen). Maar de uitdrukkingen 'boos', 'walgend', 'meevoelend', 'over z'n nek gaand', 'helemaal kapot', 'verongelijkt', 'doodsbang' zijn niet te herkennen in zijn knappe cupidokoppie. En dat is jammer want daarom voel je niet met hem mee.

Hij zégt wel dat iedereen in deze gevangenis lijdt, maar hemzelf zie je niet afzien. Alsof hij het niet echt meemaakt. Hij staat erbij en hij kijkt ernaar. Het is niet te hopen dat ooit iemand een kalender wil maken met Ewout Genemans als model want dan komen ze maar tot februari. Meer gezichtsuitdrukkingen zijn er niet. Als hij erg onder druk wordt gezet wellicht tot maart. Maar de zomer halen ze beslist niet.

  • Redactie Panorama