De la Hee kijkt tv: Alberto Stegeman schiet met hagel

   7441  

Albert Stegeman, die doorbrak met Undercover in Nederland maar zo bekend werd dat hij niet meer undercover kon zonder nepsnor of een rastapruik, springt tegenwoordig op de bres voor mensen die zijn opgelicht of worden benadeeld. In de aflevering van 18 juni springt Alberto op de bres voor Axel, een sneue fietsenhandelaar met een neus voor onbetrouwbare mensen. Of beter gezegd: geen neus voor onbetrouwbare mensen want anders ging hij er niet mee in zee.

Niet alleen is Axel bestolen door een ex-werknemer die duizenden euro's 'verdiende' door zo nu en dan een fietsje achterover te drukken, hetgeen Axel naar de rand van faillissement bracht. Maar vervolgens ook nog door de koper van zijn fietsenwinkel die – tegen alle afspraken in – Axel vier weken na het ondertekenen van het verkoopcontract ontsloeg en het laatste deel van het verkoopbedrag weigert te betalen: een bedrag van 5200 euro.

Op zich is 5200 euro echt wel veel geld maar om daar nu 2 jaar over te blijven mailen, telefoongesprekken te blijven opnemen, dossiers over op te bouwen en zich zo druk te maken dat zelfs je relatie het niet meer trekt, is op zich al niet erg commercieel. Voor een salaris van 216 euro per maand (5200 gedeeld door 24 maanden) zou helemaal niemand, behalve Axel, zich zoveel uren in het zweet werken. Een simpel kosten/baten plaatje had hem kunnen leren dat hij die uren beter voor meer rendabele doeleinden had kunnen gebruiken. Maar het is een principezaak geworden en dus gaat Stegeman er met groot materieel in.

Hij laat twee onherkenbaar gemaakte medewerkers van zijn programma de onherkenbaar gemaakte wanbetaler uit zijn onherkenbaar gemaakte fietsenwinkel in een onherkenbaar gemaakte straat lokken (er is meer niet- dan wel te zien in dit shot) waarna hij hem confronteert. Alberto Stegeman is de enige die nog een hoofd op zijn romp heeft en geen wazig ballonnetje. Maar Alberto stelt de kijker dan ook niet teleur. Jeetje wat gaat hij tekeer. Verontwaardigd wijst hij de wanbetaler op zijn plichten en gaat, als die weigerachtig blijft, zelfs over tot onverholen dreigementen: “Als jij niet snel betaalt komen wij hier je hele inventaris weghalen.” (Pardon? Heeft Stegeman tegenwoordig een incassobureau ter beschikking?) “Dan wordt het hier morgen een hele grote poppenkast.” (Waarschijnlijk zit Stegemans hele week al dichtgetimmerd met een zo efficiënt en budgetvriendelijk mogelijk opgesteld opnameschema)

“Wil jij die poppenkast?” (Deze vraag is vast retorisch bedoeld) “Zeg het maar. Ga je betalen? Ga je betalen? Je gaat het niet betalen? Ik geef je nog één keer de mogelijkheid.” (Lekker hoor, aanklager, rechter en beul spelen) “Ga je betalen ja of nee. Oké, we gaan nu. Maar we komen hier wel weer terug. Als jij niet gaat betalen? Jij snapt het niet helemaal. Het grappige is: wij maken televisie en wij zorgen dat dit wordt opgelost. Linksom of rechtsom.”

Ja, Alberto geeft hem van Jetje. En het lukt hem met een gigantisch potje blufpoker om die man zo onder druk te zetten dat hij de sneue Axel gaat betalen. Maar als de wanbetaler had geweigerd en Alberto was, zoals hij beweerde, hoogstpersoonlijk 'zijn inventaris weg komen halen', (dat had ik graag willen zien) had de politie niet de wanbetaler maar Alberto Stegeman in de boeien geslagen wegens diefstal. Maar dat weet Alberto wel: dat hij natuurlijk niet eigenhandig rechtertje mag spelen.

Het is maar goed dat hij niet al te snuggere mensen tegenover zich had. Daardoor kan Axel met de 5800 euro (5200 plus rente) die hij terugkrijgt zijn rijwielproject op gaan starten in Azië. Dat hij al 1/5 van dat bedrag kwijt is alleen al aan het ticket erheen zal de televisiemakers een worst zijn. Het was weer even hommeles op de buis en daar gaat het om.

Weet je trouwens waarom ze bij het programma 'Opgelicht' nooit mensen blurren? Omdat ze daar tijd hebben de dossiers zo goed door te spitten dan ze een rechtszaak durven riskeren als ze hun oplichters herkenbaar en met naam en toenaam op de buis slingeren. Zo niet bij SBS6. Time is money. En dus moet Stegeman zijn prooien wel onherkenbaar maken, met hagel schieten en hopen dat de wanbetalers en oplichters daarvan zo onder de indruk zijn dat ze over de brug komen. Wat op zich dan wel weer prima is. Zolang er geen geweld wordt gebruikt zijn alle middelen toegestaan om de onvoorstelbare traagheid van ons politie-apparaat nog ietwat te compenseren. Dus Alberto: ik blijf toch fan! Want stiekem hou ik wel van een potje blufpoker.

  • Redactie