Danny Nelissen: Tom Dumoulin wint binnen drie jaar de Tour'

   5361  

Zaterdag gaat de Tour de France zonder Tom Dumoulin van start in Düsseldorf, dus wieleranalist Danny Nelissen (46) tempert de feestvreugde. Maar niet getreurd. Nelissen: “Tom is een supertalent dat maar één keer in de veertig jaar voorbijkomt.” 

Wordt dit vanuit Nederlands oogpunt een leuke Tour?

“Nee. Ik zou niet weten wie het zou moeten doen.”

Toppers als Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk blijven thuis. Ritwinst voor Gesink misschien?

“Moet ik daar op voorhand al blij mee zijn dan? Met een ritwinst? Nou, nee.” 

Zijn de verwachtingen van het wielerpubliek te hoog gespannen nu Tom Dumoulin de Giro d’Italia heeft gewonnen?

“Ach, Nederland is al wereldkampioen voetbal of heeft de Tour al gewonnen voordat er ook maar één bal is getrapt of één meter gefietst. Je moet kijken naar wat kan en wat niet kan. De Tour wordt vaak geromantiseerd, terwijl het gewoon keihard werken is. Ik weet het, want ik heb ‘m gefietst. Fietsen is een heel zwaar beroep. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Het is niet iets wat je zomaar doet.”

Wat maakt de Tour mentaal zo zwaar?

“Tijdens de Tour zitten 180 idioten op een fiets die al vijftien jaar over elke drempel hebben moeten springen, waardoor het niveau aan de start ontzettend hoog is. Als die een spelletje met elkaar gaan spelen, dan krijg je heel rare dingen. Je zou maar hoogspringer zijn en elke dag over 2,45 meter moeten springen. Een wielrenner doet dat dus, bij wijze van spreken. Elke dag. Maakt niet uit of je een knecht bent of een kopman of een sprinter of een teammanager. Elke dag zit er spanning op. Dat wordt nog weleens onderschat.”

Is die Giro-winst van Dumoulin een zegen voor het Nederlandse wielrennen?

“Het is gewoon de lat leggen waar ie moet liggen. Wil je meedoen aan het spelletje, dan moet je aan die hoogte voldoen, aan die 2,45 meter, anders win je geen Giro en krijg je geen marktplein in Maastricht vol. Als ik mij spiegel aan de nummer 121 van de Tour – wat al een heel hoog niveau is – dan ga ik nooit die Tour winnen. Johan Cruijff zei het al: waarom zou je je met zesjes omringen als het met negens kan? Tom is een supertalent dat maar één keer in de veertig jaar voorbijkomt. We moeten niet de illusie hebben dat we er over drie jaar weer eentje hebben. Die illusie wordt vaak gewekt door de media. Of door de analist (lacht).”

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je het hele interview Van Micha Jacobs met Danny Nelissen lezen? Bestel dan de nieuwe Panorama hier of lees het op Blendle.

  • J. Kraak