Dag des oordeels voor ADO: komt Wang met poen over de brug?

   10897  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Wang.

Wangbeleid! Op deze treffende wijze omschrijven veel ADO Den Haag-fans de perikelen van hun cluppie, die in hun ogen veroorzaakt zijn door de Chinese grootaandeelhouder Hui Wang. Vanmiddag om 14:30 hoort de (bijna) 112-jarige volksclub of Wang met ruim 2,3 miljoen euro over de brug moet komen. Het is de uitspraak in een kort geding, dat is aangespannen door de Haagse voetbalvereniging.

Lees en zie ook: kommer en kwel op het kunstgrasveld

Flinterdun lijntje

En reken maar dat in Den Haag gehoopt en gebeden wordt dat de rechter ADO in het gelijk stelt. Het gaat namelijk niet goed met ADO. Helemaal niet goed. De huidige nummer veertien van de Eredivisie hangt op financieel vlak aan een flinterdun lijntje. En als het financieel niet voor de wind gaat, zie dan maar eens te overleven in de Eredivisie. Hoe je het ook wendt of keert, het personeel en de spelers moeten aan het eind van de maand gewoon hun centen krijgen. De Chinese miljoenen zijn dus niet zozeer welkom, maar eerder broodnodig.

Welletjes

De club verwijt Hui Wang, de jurist die de groengelen namens sportmarketeer United Vansen leidt, financiële afspraken niet nagekomen te zijn. Ook hekelt ADO de 'gebrekkige communicatie' vanuit het Chinese kamp. Wang en consorten klagen juist steen en been over ADO. De club zou te afhankelijk zijn van Chinese poen en zelf te weinig bijdragen. Daarnaast zou niet goed om zijn gegaan met eerdere investeringen. Wang stelt al vijf miljoen in de club te hebben gestoken en het verder wel welletjes te vinden.

Lees en zie ook: voetbal op een recht veld is voor mietjes

Termijn

Ook al krijgt ADO vandaag gelijk, dan nog is het maar de vraag of de club het geld ontvangt. Er zal, in het geval dat de eigenwijze Wang moet betalen, een termijn opgesteld worden. En voor februari moet ADO een sluitende begroting in handen hebben. Zo niet, dan kan de Haagse club nog meer sancties verwachten van de KNVB. Eerder werd ADO al onder verscherpt toezicht geplaatst door de voetbalbond.

In januari 2015 nam United Vansen de aandelen van de Haagse eredivisionist over. Daar werd zo'n elf miljoen euro voor betaald.

  • Y.M. Osterloh