Carnaval 2017: wagen komt niet af door drugslab

   15980  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: voor sommige feestvierders in Brabant is carnaval slecht begonnen.

In Noord-Brabant, Limburg (zie foto), het zuiden van Gelderland, Twente en enkele katholieke enclaves in de rest van Nederland staan de komende dagen weer in het teken van carnaval (lees: carnavál). Vier dagen feesten voor traditioneel de tijd van het vasten begon. Dat vasten is verleden tijd, het feesten zeker niet.

Pal naast loods

De lijst van tradities die bij carnaval hoort is haast eindeloos, maar een welbekend fenomeen is de optocht met praalwagens, die vaak inspeelt op de (lokale) actualiteit. Helaas voor de Brabantse dorpen Leende, Maarheze en Budel-Schoot kennen de optochten dit jaar hoogstwaarschijnlijk één wagen minder. En dat alles door een drugslab. Pal naast de loods van carnavalsvereniging De Lolmakers heeft de politie namelijk een laboratorium aangetroffen waar per dag honderden kilo's xtc en speed werden geproduceerd. Op het boerenerf zijn duizenden liters chemicaliën in beslag genomen. Drie mensen - man, vrouw en zoon - zijn aangehouden. Het gaat om één van de grootste drugslabs ooit in Nederland, schrijft De Telegraaf.

''Voor niks geweest''

Het trieste gevolg voor de carnavalsvereniging is dat de wagen niet afgemaakt kan worden. Klinkt als klein leed, maar er gaat een hoop werk in zo'n kar zitten. Aan Omroep Brabant vertelt één van de makers, Bart van Weert, het volgende: ''Vier maanden werk, dagelijks van 19.00 tot 22.00 uur, is nu waarschijnlijk voor niks geweest. Voor de eerste keer in twintig jaar hebben we geen wagen. Alles is al besteld. Verf, confetti, muziek.'' Sneu. Er bestaat nog een kleine kans dat De Lolmakers hun wagen tijdig af kunnen maken en in ieder geval nog aan een enkele optocht deel kunnen nemen.

Carnavalshits

We sluiten af op een iets positievere noot. Namelijk: carnavalshits. Een kleine greep uit de opbrengst van dit jaar.

We wensen iedereen - en in het bijzonder De Lolmakers - een prachtige carnaval toe.

  • Y.M. Osterloh