Brabantse lootjessoap gaat maar door

   13011  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: lootjes.

Holland op z'n smalst in het Brabantse Bladel. Vier jochies die op zaterdagochtend achter een bal aan willen rennen, zijn door hun cluppie - VV Bladella - geroyeerd. De reden: de blagen verkochten volgens de voetbalvereniging niet genoeg lootjes voor de nieuwjaarsloterij. In plaats van de vereiste vijfentwintig lootjes, wisten de knapen zo'n tien loten te slijten. Ook prima, dunkt ons. Vonden de ouders ook. Kan immers gebeuren: niet achter elke voordeur schuilt een lief omaatje dat alle loten opkoopt en een zak snoep meegeeft. Niet prima, zei de club. En boem, de jongens werden uitgeschreven. Geroyeerd, alsof ze een tegenstander een dubbele beenbreuk schopten en vervolgens zijn kicksen stalen.

Lees en zie ook: Joël Veltman uitgespuugd na onsportieve actie (VIDEO)

Paar centen

Bladella - misschien wel de meest afschuwelijke naam in het amateurvoetbal - houdt voet bij stuk. Het bestuur stelt nog altijd dat de ouders dan maar op moesten draaien voor vijftien ontbrekende euro's. In gesprek met Evers Staat Op op Radio 538 zei penningmeester Jan Vlems vanochtend dat de ouders 'een klein beetje terug moeten doen voor de club'. Wij dachten dat contributie (waarop de lootjes een soort van korting zouden vormen in Bladel), wasbeurten, het rijden naar uitwedstrijden en kantinebeurten wel genoeg zouden zijn, maar nee, de Brabantse amateurclub valt over een paar centen en weerhoudt schaamteloos enkele kinderen van wat zij het liefste doen. Wat deze ochtend nog verdedigd wordt door AD-columnist Sjoerd Mossou ook.

Lees ook: lang leve het voetbalboek

Hun zaterdagochtend

Natuurlijk, Bladella is ook maar een kleine vereniging die met hardwerkende vrijwilligers het hoofd boven water moet proberen te houden. Gemakkelijk is dat, zoals iedereen in het amateurvoetbal kan beamen, zeker niet. Schrikbarend veel Nederlandse amateurclubs zijn verdwenen of gefuseerd. Dat de club nu zelfs bedreigd wordt, is daarnaast compleet van de zotte. Maar, kom op, geef die kinderen hun zaterdagochtend terug.

Lees en zie ook: de E-divisie is van start gegaan (VIDEO'S)

De KNVB heeft Bladella ondertussen gevraagd hun omstreden beslissing te heroverwegen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

  • Y.M. Osterloh