Bizarre huwelijken: Rachel en André Hazes

   30980  

Het huwelijk: het kan voelen als de hel, als de hemel en alles daar tussenin. Panorama selecteert zes spraakmakende huwelijken waarin het woord sleur niet voorkomt. In het zesde en laatste deel André en Rachel Hazes. De twee konden niet met elkaar, maar zeker niet zonder elkaar. “Het kon niet. Ik was nog een kind en we scheelden bijna 20 jaar.”

Forever. Dat voegde André Hazes toe nadat hij Rachel van Galen net zijn jawoord had gegeven. De volkszanger was al twee keer eerder getrouwd, maar nu wist hij het zeker. Dit keer was het voor altijd. 

De eerste ontmoeting tussen de twee is beroemd. Tijdens een televisie-uitzending mogen kinderen een nootje meezingen met André. Ook Rachel stapt naar voren en ze kan de tekst van Een Beetje Verliefd probleemloos meezingen. André kijkt goedkeurend toe, uiteraard met een glas bier in zijn handen. “Ik leerde André kennen toen ik ongeveer een jaar of twaalf was,” vertelde Rachel na André’s dood. “Mijn vader was fan van André en dus gingen wij vaak naar zijn optredens toe. Mijn vader en André werden vrienden en André kwam gewoon bij ons thuis. Toen ik een jaar of 15 was, ging ik oppassen op Melvin (André’s zoon uit een eerder huwelijk, red.). Toen André en ik ontdekten dat wij gevoelens voor elkaar hadden, ben ik uit beeld verdwenen. Het kon toen gewoon niet. Ik was een kind en wij scheelden bijna 20 jaar en André was ook getrouwd.”

In het boek Typisch André, het boek waaraan André was begonnen en dat na zijn dood is afgemaakt door Rachel, schrijft ze dat ze weer toenadering zocht op haar achttiende. Het klikte al snel weer, het enige probleem was dat ze de relatie verborgen wilde houden voor haar ouders, Jan en Friedel. Doorgaans reageren die niet zo blij als een net meerderjarig meisje het aanlegt met een vent van bijna 40. Maar ze begrepen het. “Mijn vader vermoedde het al jaren,” zei Rachel. 

Goudzoekers

In 2014 komt er nog een boek uit: André & ik, geschreven door Jos van Zoelen, 15 jaar lang de manager van Hazes. Die heeft een heel andere versie van de ontluikende liefde tussen André en Rachel. “Toen was ze 13. Zij zat bij André op schoot, moeder Friedel spoorde dat wel aan. Naar leeftijd keek die kleine toch niet en hij was niet zo moeilijk. Niet dat hij iets deed, zeker niet waar mensen bij waren. Het duurde erg lang voor de opnames weer begonnen, Rachels ouders moesten weg. Rachel mocht blijven, als wij haar een lift zouden geven. Nou, daar zaten ze achterin de auto, Rachel en André. Hij zei daarna: Dat is wel een lekker wijffie! Zo begon het. Ik zag dat het een opzetje was, goudzoekers herken je meteen. Ik heb jaren aan de deur gestaan, ik haal ze er zo uit. De Van Galens hadden gewoon het plan om dichtbij de artiesten te komen. Ze wilden bij de scene horen. Ze hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat André en Rachel samen zouden komen. Zulke mensen zijn gevaarlijk. Eerst komen ze voor een handtekening, dan met cadeautjes. Zo komen ze iedere keer terug. En langzamerhand gaat het steeds verder en verder. Friedel manipuleerde dat heel goed. Normaliter zou Rachel nooit met zo’n artiest in aanraking komen. Dit kwam alleen omdat André kutjegeil was en op jonge meisjes viel. Daarom klikte het.”

Wat de waarheid ook is, in 1991 wordt Rachel mevrouw Hazes. Hij is dan 40, zij 21. “Zij, mijn allerlaatste kans, heeft mij gered. En ik blijf vanaf nu zo monogaam als de pleuris,” zegt André na de bruiloft. 

Toch is André niet de makkelijkste man om mee samen te leven. Rachel vertelt in Typisch André, een boek waarin hij allesbehalve wordt gespaard, dat André de man is met de meest verschillende karaktereigenschappen die ze heeft ontmoet. “In de eerste plaats was André superonzeker, had veel complexen, was strijdlustig, een slechte verliezer, erg jaloers, wispelturig, niet te peilen, zijn wil was wet, een allemansvriend, had veel aandacht nodig, was een binnenvetter, kon heel slecht tegen onrecht, was zeer emotioneel, had vreselijk veel humor, was superondeugend, een echte levensgenieter, heel creatief, aanhankelijk, heel liefdevol en romantisch. De onzekerheid kwam voort uit zijn complexen. André zat bijvoorbeeld heel erg in over zijn figuur en zei altijd dat hij zichzelf zo lelijk vond. De eerste jaren ben ik bezig geweest om dat er bij hem uit te krijgen. Als negen mensen tegen hem zeiden dat hij iets goed deed en één persoon zei van niet, was hij helemaal van slag door die ene negatieve persoon.”

Wil je meer lezen over dit huwelijk? Koop dan de nieuwe Panorama hier of lees het in Blendle.

 

  • Redactie Panorama