Waarom gebotteld bier altijd in groene of bruine flesjes over de toonbank gaat

   15189  

Op Corona na, uiteraard.

Hoe nuttig jij je pilsje het liefst? Heb je graag een glas in de hand, drink je liever uit blik of zet je bij voorkeur een fles aan je lippen? Ons maakt het werkelijk waar geen reet uit. Oké, het aloude flesje geniet misschien een lichte voorkeur. Maar nu we het erover hebben: waarom bestaan die duivelse flesjes vrijwel altijd uit groen of bruin glas?

Lees en zie ook: Morgan Freeman het nieuwe gezicht van Nederlands biertje (VIDEO'S)

Vloeistof

De reden vinden we in het, jawel, dierenrijk. Toen bier in de negentiende eeuw voor het eerst gebotteld werd, goten brouwerijen de gouden rakkers nog in flesjes van wit glas, zo schrijft het toonaangevende blad Business Insider. Dat ging aanvankelijk prima. Totdat klanten in warmere gebieden begonnen te klagen. Als de zon op de flessen stond, veranderde de geur van het bier in een niet te verdragen meur. Stank die onfortuinlijke bierdrinkers deed denken aan de vloeistof van stinkdieren

Lees en zie ook: bier eerst, veiligheid later (VIDEO)

De sier

Op één of andere manier is onder andere Corona die ellende bespaard gebleven. Maar dat is dan ook geen echt bier. Nee, gekkigheid. Tegenwoordig kan glas UV-werend zijn. En dat is het dan vaak ook. Het groene en bruine glas is, vaak vanwege de sier, nog echter het glas naar keuze van vele brouwerijen.

Is het al bijna tijd voor de Vrijmibo?

  • Y.M. Osterloh