Mexicaanse drugshandelaren gebruiken bazooka's om drugs de VS in te smokkelen

   20714  

Het grensgebied van Amerika en Mexico is berucht om de illegale oversteek van migranten en de drugssmokkel. Om uit de handen van te autoriteiten te blijven, zijn de criminelen steeds vindingrijker geworden.

Vorige week stuitte de Mexicaanse politie op een zelfgemaakte bazooka, vermoedelijk gebruikt om drugs de VS in te lanceren.

Knutselen

Federale agenten in Agua Prieta - in het noordwesten van de staat Sorona, grenzend aan Arizona en New Mexico - zagen een verlaten busje met open deuren zonder kentekenplaat staan. Binnenin troffen ze een luchtcompressor, een benzinemotor, een luchtopslagtank en een drie meter lange metalen buis aan. Kortom: een in elkaar geknutselde bazooka. Het voertuig in kwestie bleek in juli te zijn gestolen. Een paar dagen eerder was het ook al raak, toen de politie een busje vond met soortgelijke aanpassingen.

Lees en zie ook: boefjes verstoppen coke in cornflakes

Kanonnen

Volgens de Amerikaanse autoriteiten gebruiken drugshandelaren sinds 2012 kanonnen om drugs het land in te krijgen. Het gaat om pakketten wiet, cocaïne en crystal meth. Volgens de Mexicaanse krant Reforma kunnen de projectielen van 200 meter in Mexicaans grondgebied de VS bereiken.

Lees en zie ook: wat er volgens de zoon van Pablo Escobar niet klopt aan Narcos (VIDEO)

El Chapo

Het Sinaloa-kartel, onder het bewind van Joaquín 'El Chapo' Guzmán, bouwde in 1980 in Agua Prieta een van hun eerste 'narco-tunnels'. De 60 meter lange tunnel verbond een huis op Mexicaans grondgebied en een pakhuis in Douglas, Arizona. ''We hebben meer te vrezen van de drugskartels dan van illegale migranten'', aldus een boerderijeigenaar uit Arizona.

Amerikanen blijven de Mexicaanse cultuur maar opsnuiven.

  • N. Pracht