Medisch mysterie: waarom valt iedereen in Kazachstaans dorpje in slaap?

   2294  

In een Kazachstaans dorpje val je zomaar in slaap. Niemand weet (precies) waarom. 

Het begon in 2013. Inwoners van het afgelegen Kazachstaanse dorpje Kalachi vielen plots lukraak in slaap. En er was niets dat ze er tegen konden doen. Sommigen van hen werden pas dagen later wakker - vaak konden ze zich dan helemaal niets herinneren. Eén patiënt ontwaakte in een ziekenhuis in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, en kon zich maar niet herinneren hoe hij daar terecht was gekomen. Wakker blijven voor een bezoekje aan het toilet, of om een hapje te eten, lukte maar nét. De mysterieuze slaapziekte, die eerder al op kleinere schaal in een naburig dorpje toesloeg, trof zelfs een kat.

Lees en zie ook: liters en liters water verder: een doorbraak in het gevecht tegen ALS! (VIDEO'S)

Nader onderzoek leverde niets op

Niet alleen de lokale autoriteiten stonden voor een raadsel. Ook de wetenschappelijke wereld zat met de handen in het haar. Nader onderzoek naar de patiënten, de luchtkwaliteit, het drinkwater en het voedsel leverde niets op. In de tussentijd werden honderden mensen ziek. De patiënten klaagden over duizeligheid, misselijkheid, hallucinaties en vertoonden in enkele gevallen zelfs ontzettend agressief gedrag.

Lees ook: deel I en deel II van 'Nooit meer snurken'

Mijnen

Vorig jaar kregen de overgebleven inwoners van het onfortuinlijke Kalachi eindelijk wat duidelijkheid. Koolstofmonoxide, dat lekte uit mijnen in de buurt van het stadje, zou de boosdoener zijn. Zou, want officieel staat nog niets vast. Het onderzoek is nog in volle gang

Tijd voor Borat om op onderzoek uit te gaan!

  • Y.M. Osterloh