'Gewoon meerdere malen door het hoofd schieten' (VIDEO)

   16248  

Stel: de pleuris breekt uit in Nederland. Ons hele land valt in handen van bloeddorstige terroristen. Dan is er één plek waar je echt veilig bent. In Dordrecht, bij de eerste Israeli Tactical School van Nederland. Daar weten ze wel raad met terroristen. Panorama bezocht hun allereerste Counter Terror Weekend in ons land. Dit is een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Op een druilerige zondagmorgen staat op het grasveld van Paintball Zone Dordrecht, gelegen bij het Amstelwijckpark, een groep gewapende, in het zwart geklede mannen (en twee vrouwen) aandachtig te luisteren naar een klein, bonkig kereltje. Zijn toehoorders zijn vrijwel allemaal groter dan hij (zelfs de vrouwen) maar ze kijken naar hem alsof hij ver boven hen uit torent. Deze overduidelijke alfaman demonstreert de groep nu in snelle, gecontroleerde, bijna robotachtige bewegingen hoe ze een pistool uit hun holster moe- ten trekken, doorladen, schieten, het magazijn verwisselen en het weer veilig moeten holsteren. En dit betreft geen paintball-wapen. De pistolen waarmee de instructeur en zijn groep gewapend zijn, zien er echt uit en de metalige ‘klik’ die je hoort als ze worden doorgeladen bevestigt dat ze niet van plastic zijn.

“Een terrorist die burgerslachtoffers heeft gemaakt en van plan is er nog meer te maken moet je in één keer uitschakelen,” zegt de leider tegen zijn groep. “Niet onderhandelen, niet aarzelen, niet over nadenken, gewoon meerdere malen in het hoofd schieten om elk risico voor nog meer slachtoffers uit te sluiten. Begrepen?” Als uit één mond klinkt het ‘Kida’, de Israëlische variant van het Japanse ‘Oesh’ (geduld, respect, waardering).

Als je de groep en hun commandant zo bezig ziet, lijkt het alsof hier een speciale eenheid wordt klaargestoomd voor een levensgevaarlijke antiterreurmissie met als opdracht: shoot to kill. Toch zullen zowel deze gedreven instructeur als zijn gedisciplineerde manschappen de vaardigheden die ze vandaag onder de knie krijgen nooit in praktijk kunnen, mogen en zelfs willen brengen.

Lees en zie ook: Panorama’s Vrouwenpanel: “Mannen, houd dat neushaar bij!” (VIDEO)

Ontwapenende lach

Welkom bij het allereerste Counter Terror Weekend in Nederland, georganiseerd en gegeven door Timo Hennekes (46), oprichter van vechtsportbond RetZef, gevestigd in Dordrecht. Timo Hennekes is met zijn ontwapenende lach en bescheiden gestalte het prototype van de wolf in schaapskleding. Iedereen mag intens medelijden hebben met degene die zo dom is om deze man (of iemand die hem lief is) fysiek aan te vallen. Hoe sterk die dommerik ook is, wat voor schitterende vechtsporttechnieken hij ook in huis denkt te hebben en hoeveel langer hij ook moge zijn, hij is de sjaak.

Timo Hennekes beheerst de vechtsporten kickboksen, ninjutsu en jiujitsu. Dat is op zich al een redelijk compleet pakket aan zelfverdedigingstechnieken, maar hij is ook nog eens Dai Shihan (grootmeester) in de Israëlische vechtsport Krav Maga. Dat is een door de Israëlische geheime dienst, de Mossad, ontwikkelde verdedigingssport met als uitgangspunt om iemand die ongewapend of gewapend met stok, mes, pistool of geweer op je afkomt, uit te schakelen. Liefst definitief. Zowel Timo als zijn leerlingen weten dat ze die dodelijk effectieve en controversiële verdedigingssport waarschijnlijk (en hopelijk) nooit in praktijk zullen brengen, tenzij extreme omstandigheden hen daartoe dwingen.

Check ook even de vette video die Mylène maakte!

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete reportage van onze redacteur Mylène de la Haye? Je vindt het artikel in editie 13 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook op onze website bestellen of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh