Douchen we te vaak?

   37441  

Dat is een vraag die meer en meer gesteld wordt door de wetenschap. Een terechte vraag, want (te) vaak douchen kan best nare gevolgen hebben.

Ons dagelijkse ochtendroutine? Met veel zuchten en kreunen onder de dekens vandaan komen en dan als de wiedeweerga een warme douche pakken. Deze vrijdagochtend vormde geen uitzondering op de regel. Lekker toch? En 't is ook wel zo fris om schoon en wel op het werk te verschijnen, niet waar? 

Lees en zie ook: dames met een groot achterwerk zijn gezonder (FOTO'S)

Binnenvallen

Zeker dat laatste zal waarschijnlijk niemand tegenspreken. Maar de kans bestaat dat de gemiddelde westerse mens teveel doucht. En dat is niet best, want we verliezen op die manier grote hoeveelheden goede bacteriën. Bacteriën die ons lichaam hard nodig heeft om te kunnen functioneren. Daarnaast kan te vaak douchen nadelig zijn voor de huid. Je huid wordt zwakker, waardoor ziektes gemakkelijker je lichaam binnenvallen. Kortom: één tot tweemaal per week onder de douche staan, zou al genoeg zijn, aldus een artikel van het befaamde Amerikaanse tijdschrift TIME.

Lees ook: er kleeft een groot nadeel aan orale seks

Antibiotica-indianen

Een wat recenter - maar even interessant - artikel over ons douche-gedrag, dat we tegenkwamen op de website IFLScience, geeft nog meer voer tot discussie. Het stuk gaat deels over een onderzoek naar de indianen van de Yanomami-stam. Deze indianen, uit het Amazone-gebied, zijn naar verluidt nog nooit in contact gekomen met westerlingen (en hun douches). Tot de onderzoekers kwamen, natuurlijk. Maar goed, hoe zit het dan met hun bacteriën? Nou, daar mogen ze niet over klagen. Bacteriën die de wetenschappers in de genomen monsters aantroffen, vertoonden zelfs sporen van 'natuurlijke' antibiotica. En dat terwijl de indianen geen idee hebben wat antibiotica is. Moeten we dan doen als hen? Nou.. De Yanomami hebben geen collega's en vrienden die snel zullen klagen over lichaamsgeur. Wij wel. Dus blijven we lekker douchen.

Hoe vaak douche jij?

  • Y.M. Osterloh