André Hazes Junior: de schaduw van zijn vader

   11566  

Dit is een oproep aan alle fans van André Hazes. Het is tijd om in actie te komen. André Hazes junior dreigt te stoppen met de Holland Zingt Hazes-concerten. Als nota bene de bloedeigen zoon van Nederlands grootste volkszanger aller tijden al niet meer over diens muzikale erfenis wil waken, wie moet het dán doen? Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

U moet weten dat wij ons al sinds André’s dood in 2004 bezighouden met de vraag wie hem in vredesnaam moet opvolgen. Als Amsterdammer, kroegeigenaar en volkszanger pur sang was Peter Beense ooit dé droomkandidaat, maar waar hij nu is is een raadsel. Danny de Munk is natuurlijk ook een prima gozer, een geboren Amsterdammer met een dijk van een stem, maar na al die jaren kennen wij nog steeds belachelijk weinig nummers van hem behalve Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen. Jeroen van der Boom dan? Ach, laat ons niet lachen. Eigenlijk is Guus Meeuwis de enige zanger die qua grootte van zijn repertoire en hoeveelheid fans in de buurt van André zou kunnen komen, maar helaas is zijn polonaisegehalte veel te hoog. Bovendien: een Brabander die Geef Mij Nu Je Angst covert, wij weten nog steeds niet wat we daarvan moeten vinden. Nee, dertien jaar na André’s dood mogen we wel concluderen dat zijn opvolger er nog steeds niet is. En bij gebrek aan die waardige opvolger is het des te belangrijker dat André’s nummers gezongen blijven worden. Het zijn tijdloze liederen die nooit verloren mogen gaan. Maar uitgerekend zijn zoon - bij uitstek degene die deze taak op zich zou moeten nemen - dreigt daar nu een stokje voor te steken. Want houden de Holland Zingt Hazes-concerten er niet meteen mee op wanneer de belangrijkste publiekstrekker straks niet meer op het podium staat? Hoe heeft dit ooit zo ver kunnen komen?

Lees ook: Dreetje Hazes als nachtburgemeester, is dat wel een goed idee?

Zijn doorbraak

Tot 2014 kenden wij Dré vooral als die bijgoochem die iets te graag in de voetsporen van zijn vader wilde treden. Als dat jochie dat telkens op tv kwam, maar die we nog nooit op enige vorm van talent hadden kunnen betrappen. Zingen kon hij niet, dachten we. Tot we die ene, bewuste aflevering van de Beste Zangers van Nederland zagen, die zijn doorbraak betekende. Dré pakte de microfoon en zette Ik Leef Mijn Leven in, het nummer van zijn vader. Wat er vervolgens gebeurde, overtrof al onze verwachtingen. We sloten onze ogen en luisterden eens goed naar zijn stem. Het was onwerkelijk, een soort déjà vu. We hoorden zijn vader. We hoorden die snik, die we al jaren niet meer gehoord hadden. Waar andere bekende zangers soms ook heus wel een aardig covertje van André uitbrachten, voegde Dré een extra dimensie aan het oorspronkelijke nummer toe. Hoewel hij toch echt in zijn eentje stond te zingen, voelde het voor ons als een duet. In gedachten hoorden we zijn vader meezingen, iets wat Guus Meeuwis, Peter Beense en Danny de Munk nooit voor elkaar hadden gekregen. Kippenvel kregen we ervan. Was dit echt Dreetje Hazes? Wierpen al die zanglessen dan eindelijk hun vruchten af? Dré zette een cover neer, waarvan de tranen in onze ogen sprongen. Dit was het moment dat we wisten: we've got him. We hebben de zanger gevonden die het repertoire van André geloofwaardig in stand kon houden. De zanger die over de muzikale erfenis van André moet waken.

Lees ook: Hollandse Hits: Rachel gelooft in André

Zijn eigen naam en die van zijn zoon

Niet alleen bleek Dré de ideale stem te hebben om die taak serieus te nemen, hij handelde er ook naar. Allereerst veranderde hij zijn naam van Dré Hazes in André Hazes junior. Hét bewijs dat hij zich schikte in zijn rol. Nog serieuzer leek het toen Dré (wij blijven hem in dit artikel Dré noemen om verwarring met zijn vader te voorkomen) zo’n vijf maanden voor de geboorte van zijn zoon niet alleen het geslacht alvast verklapte, maar ook de naam: André. “Ik had geen inspraak,” zei Dré’s vriendin Monique in gesprek met RTL Boulevard. Zelf veranderde Dré zijn naam opnieuw. Door de geboorte van zijn zoon moest het woord ‘junior’ er bij hem af. “Mijn vader is André Hazes senior, ik ben André Hazes en mijn zoon is weer André Hazes junior,” verduidelijkte hij in Shownieuws. Alleen op muzikaal gebied zou hij zich af en toe nog junior noemen. “Op een albumhoes kan die naam nog staan. Maar op sociale media en andere dingen gebruik ik ‘junior’ nooit meer.” Toen we dat hoorden, trokken we van blijdschap een biertje open. Dré stapte niet uit de schaduw van zijn vader, nee, hij stapte er vol in.

Lees ook: Roxeanne Hazes wil geen tweede André worden

Lees het in Panorama

Toch dreigt het mis te gaan. Benieuwd waarom? Lees het artikel van onze verslaggever Marco van Nugteren in editie 11 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh