1000 vrouwen in 90 jaar: Hugh Hefner!

   26596  

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje van Micha Jacobs uit editie 19 van deze jaargang geplukt.

De ene bejaarde is de andere niet. ­Playboy-icoon Hugh Hefner, pas 90 geworden, praat in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten niet over de dood. “Mijn moeder werd 101.” 

Hugh Hefner is jarig. Maar liefst negentig kaarsjes staan er op de taart en in de Playboy Mansion wordt voor hem een feest georganiseerd met als thema Casablanca, zijn lievelingsfilm.Daar zit ie dan, in zijn zwarte zijden pyjama, omringd door vrouwelijk schoon. Het kan hem eigenlijk allemaal gestolen worden. Vandaag althans. Gisteren verloor hij zijn jongere en enige broer Keith (87) aan kanker en uitgerekend nu moet Hugh de vrolijke Frans uithangen. Daar heeft hij helemaal geen zin in. Niet vandaag. In plaats van feest te vieren kruipt hij het liefst in bed, samen met zijn vrouw Crystal (29). Zijn pyjama, één van de meer dan 200 die er bij hem in de kast liggen, heeft hij toch al aan.

90 jaar, de meeste mensen worden het niet. Zeker niet op de manier zoals Hugh het wordt. Wie had dat kunnen denken toen hij amper twee turven groot was. Hugh Marston Hefner, in 1926 geboren in het Chicago van gangster Al Capone, is als kind eigenlijk maar een stil, nietszeggend ventje. Helemaal niks doet vermoeden dat deze hoogbegaafde jongen, met een IQ van 152, de grondlegger zal worden een nieuwe seksueel moraal. Al helemaal niet dat hij zal uitgroeien tot een man die op zijn 90ste nog getrouwd zal zijn met een blondine die maar liefst 61 jaar jonger is dan hij, om van al zijn buitenechtelijke vriendinnen nog maar te zwijgen. Hef, zoals hij sinds de middelbare school wordt genoemd, tekent als kind liever dan dat hij achter de meisjes aan gaat. Hij tekent voornamelijk cartoons, iets wat hem tijdens de Tweede Wereldoorlog een baantje oplevert bij een militaire krant. Af en toe, als hij even geen zin heeft om te tekenen, mag hij ook als schrijver van korte verhalen laten zien wat hij kan. Het ene na het andere verhaal rolt er uit de typemachine, het ene nog beter dan het andere. Dat hij na de oorlog aan een studie psychologie begint met een minor creatief schrijven, is dan ook niet meer dan een abc'tje. Dat hij na zijn studie gaat werken bij het blad evenmin.

Kapot van verdriet

In 1949 trouwt Hugh met zijn jeugdliefde Mildred Williams die hij vóór de oorlog heeft leren kennen. Zonder dat ze het weet is zij de reden dat Hugh er tot op de dag van vandaag meerdere vrouwen op na houdt. Vlak vóór de huwelijksvoltrekking onthult zij namelijk een geheim dat zij al zeker vier jaar met zich meedraagt. Een geheim dat ze in eerste instantie mee in haar graf wil nemen, maar waar ze niet langer mee kan leven nu ze op het punt staat met Hugh te trouwen. Wat dat geheim is? Mildred is vreemdgegaan. En Hugh zou er nooit achter zijn gekomen, want hij zit ten tijde van de affaire in militaire dienst. Waarom ze het nu pas vertelt, zo vlak voordat ze naar het altaar zal gaan, weet ze niet. Gewetenswroeging misschien. Het moet er gewoon uit.

Hugh is kapot van verdriet. Hoe durft ze? Hoe kon ze dat nou doen? In één van zijn spaarzame televisie­interviews, ergens in 2006, zegt hij over dit verraad dat het 'het meest verschrikkelijke is dat hem in zijn leven is overkomen'. Voor Mildred is de bekentenis allesbehalve een opluchting. Ze weet zich er ook geen raad mee. Die affaire is geweest, hij kreeg geen vervolg, maar op de een of andere manier móét ze het hem vertellen voordat ze in het huwelijk treden. Hugh, de liefde van haar leven. Hoewel Hugh ernstig twijfelt over de relatie, besluit hij toch om met Mildred te trouwen.

Zij, dolgelukkig natuurlijk dat haar affaire een huwelijk niet in de weg staat, komt als dank daarvoor, en deels ter compensatie van haar ontrouw, met een ongelofelijk aanbod: Hugh krijgt van haar de vrijheid om seks met andere vrouwen te hebben. Want wat zij heeft gedaan, een affaire met een ander eropna houden, dat moet hij ook kunnen. Maar wat ze op dat moment niet kan vermoeden is dat dat aanbod niet alleen zijn, maar ook haar wereld op zijn kop zal zetten.

Grootste sekssymbool

Hugh, inmiddels vader van een dochter die hij met Mildred krijgt, maakt naam als redacteur van Esquire. Daar mag wat tegenover staan, vindt hij. Wie veel en goed levert, moet veel en goed verdienen in zijn optiek. Het eisenpakket dat hij bij de hoofdredactie deponeert is niet heel uitgebreid en zeker niet te veel gevraagd. Hij vraagt slechts een maandelijkse opslag van 5 dollar, een alleszins redelijk verzoek.

Maar zijn hoofdredacteur lacht hem recht in zijn gezicht uit. Een opslag van 5 dollar? In nog geen 100.000 jaar. Hugh, ijdel als hij is, voelt zich in zijn goed gecoiffeerde kuif gepikt en pakt zijn biezen. Hij vond zijn baas al een klootzak, maar nu hij hem degradeert tot een inwisselbare letterslaaf is het echt mooi geweest. En nu? Hij weet het niet zo goed. Al jaren heeft Hugh iets in zijn hoofd waar hij nu misschien maar eens werk van moet maken. Een idee dat hij heeft sinds hij een kalender onder ogen kreeg van Marilyn Monroe, op dat moment al het allergrootste sekssymbool ter wereld. Nu hij de foto's van die kalender kan kopen, is het tijd om zijn idee tot uitvoering te brengen.

Hugh sluit in 1953 een lening bij de bank af van 600 dollar, haalt 7000 dollar op bij een aantal investeerders en krijgt nog eens 1000 dollar van zijn moeder om zijn droom waar te maken: de lancering van Playboy, het meest controversiële tijdschrift uit die tijd. Op de allereerste cover staat Marilyn Monroe, niet naakt, maar in een diep uitgesneden jurk. Het is één van de foto's van haar kalender die ruim vier jaar eerder verscheen, maar die tot op dat moment maar weinig in omloop is.

De foto is het risico haar op de cover van een nieuw tijdschrift te zetten meer dan waard, vindt Hugh. Hij krijgt gelijk: van de allereerste Playboy worden meer dan 50.000 exemplaren verkocht, een aantal dat vele malen groter is dan vooraf gedacht. Meer dan genoeg om zijn investering al meteen na het eerste nummer terug te verdienen. Sterker nog: het is zelfs genoeg om een volgend nummer te kunnen maken.

Hugh raakt meer en meer in de ban van vrouwen en hij begint ook steeds meer te experimenteren op seksgebied, mede mogelijk gemaakt door zijn vrouw Mildred, die nog altijd een schuldgevoel heeft over haar eigen misstap. Een triootje is al snel niet meer bijzonder voor Hugh, vijf, zes, zeven vrouwen ook niet. Jaren later, pas ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw, zal Hugh toegeven dat hij ook ooit met mannen het bed heeft gedeeld, puur en alleen om zijn eventuele biseksualiteit te onderzoeken. Het blijft bij slechts een paar experimenten, zijn liefde voor vrouwen is veel te groot. Mildred staat alles oogluikend toe, in de hoop dat de vrijheid die ze Hugh geeft de redding van hun huwelijk zal zijn. Een hopeloos naïeve gedachte: hun huwelijk strandt in 1959.

Schot in de roos

Hugh zit op een rond bed dat kan ronddraaien. Het is 1966. Tegenover hem zit een journalist die hem, zeker voor die tijd zeer ongebruikelijk, weet te strikken voor een interview. De vloer van de kamer is bezaaid met boeken over seks.

“Wat is het nut van zo'n ronddraaiend bed?” vraagt de interviewer.
Hugh glimlacht. “Het verandert deze ene kamer in vier verschillende kamers,” zegt Hugh. “Het bed kan naar de open haard draaien, naar de tv, naar de stereo­installatie of naar het raam, zodat je steeds een andere functie hebt.”

Het bed staat in één van de kamers van de zogenaamde Playboy­ Club.

“Dat is een verlengstuk van het tijdschrift,” zegt Hugh. “Alles wat populair is in het blad vind je ook hier: het moderne stadsleven, lekker eten, mooie vrouwen. En het één is natuurlijk populairder dan het andere.”

Halverwege de jaren zestig, ten tijde van de seksuele revolutie die wild om zich aan het slaan is, is zo'n club een schot in de roos. Prachtige vrouwen, schaars gekleed en met twee konijnenoren op hun hoofd – de zogenaamde Playboy Bunnies – zijn de grootste attracties binnen de Playboy Club. En iedereen wil ze zien, van de bestbetaalde filmsterren tot de gewone man op straat. Seks scoort en Hugh heeft er een neusje voor. Hij zet bijvoorbeeld als eerste blad een naakte Afro­-Amerikaanse vrouw op de cover. Nu niet meer voor te stellen, maar toen een gewaagde en zeer controversiële keuze.

Hij krijgt het ook steeds vaker voor elkaar om meerdere vrouwen tegelijkertijd aan zich te binden, bij wijze van westerse harem, met instemming van de vrouwen natuurlijk. Worden ze te oud, dan ruilt Hugh ze in voor een jonger exemplaar. Geen probleem. Hugh is misschien wel de enige man ter wereld wiens vrouwen en vriendinnen nooit ouder worden, in tegenstelling tot hemzelf. Tegen Robert Jensen, één van de weinige Nederlandse televisiemakers die ooit te gast zijn geweest in de Playboy Mansion, zegt hij: “Zelfs als je hun leeftijden bij elkaar optelt, dan zijn ze nog jonger dan ik.”

Door de schare vrouwen die constant om hem heen fladdert klinkt het bijna ongelofelijk, maar Hugh is in zijn leven maar drie keer getrouwd geweest. Mildred was de eerste, Kimberley de tweede (van 1989 tot 2010) en zijn huidige vrouw Crystal, met wie hij in 2012 trouwt, de derde. Vijf anderen zijn 'vaste vriendinnen' die bij hem in de Playboy Mansion wonen of woonden. Eén ex, Kendra Wilkinson, heeft tegenwoordig een eigen reallifesoap op televisie.

Een andere ex, Holly Madison, schreef onlangs een boek over haar leven in de Mansion. Een leven als een hel, zo schrijft ze. Zo zou Hugh regelmatig blowen in de slaapkamer, waarna hij de hand aan zichzelf legt om aan zijn gerief te komen. En iedereen die toevallig ook in de slaapkamer is, moet van hem hetzelfde doen, of in ieder geval doen alsof. Daar staat hij op, zegt Holly. Ze was het het liefst allemaal weer vergeten, net als de eerste keer dat ze seks met hem had.

“Ik had bijna een halve fles wodka achter de kiezen,” zegt ze. “Er was geen enkele sprake van intimiteit. Geen zoen, geen knuffel, helemaal niks. Alleen dat moment dat ik zo'n log en oud lichaam bovenop me had.”

Daarvoor had ze al een teug methaqualon afgeslagen, een verdovingsmiddel dat Hugh uit een verfrommelde tissue had getoverd in een club. Holly: “Ik vertelde hem dat ik geen drugs gebruikte. Hij was er ook op tegen, zei hij, maar het was een middel dat in de jaren zeventig een 'dijenopener' werd genoemd. Dat zegt genoeg.”

Hoeveel vrouwen Hugh op deze manier heeft veroverd, weet niemand. Als het überhaupt al waar is, zo'n verhaal van een rancuneuze ex-vriendin. Maar Hugh weet sowieso niet met hoeveel vrouwen hij het bed heeft gedeeld. Tegen Esquire, het blad waar hij dus ooit met veel bombarie opstapte, zegt hij eens: “Hoe kan ik nou weten met hoeveel vrouwen ik heb geslapen? Met zeker meer dan 1000. Grote delen van mijn leven ben ik getrouwd geweest en toen ben ik nooit vreemdgegaan. Maar ik maakte dat weer goed in de tijd dat ik single was.”

Daar zit ie, in zijn zwarte pyjama. Zijn broer Keith is net dood en zijn vrouw Crystal maakt een foto van hem en haar voor op Instagram. Hij lacht als een boer met kiespijn. Hij is vandaag 90 geworden, maar hij wil niet worden geconfronteerd met zijn sterfelijkheid. In een interview met werd hem de vraag al eens gesteld. Of hij bang is voor de dood. Hij wuift het weg alsof de dood niet bestaat. “Ik ben niet bang voor de dood,” zegt hij resoluut. “Mijn moeder werd 101.”

Als hij de genen heeft van zijn moeder, dan heeft Hugh dus nog zeker elf jaar te gaan. En wat er daarna gebeurt, dat weet hij ook al. Dan wordt hij begraven in een graf naast dat van Marilyn Monroe, op de begraafplaats van het Westwood Village Memorial Park in Los Angeles. Dat weet Hugh al sinds 1992, want toen kocht hij het graf voor 75.000 dollar. Een bijpassende pyjama voor in de kist heeft hij waarschijnlijk ook al uitgezocht.

Nog vijf keer Hugh!

1. Mocht je de Playboy Mansion in Los Angeles willen kopen: dat kan! Sinds het begin van dit jaar staat het te koop voor 'slechts' 200 miljoen dollar, zo'n 175 miljoen euro. Over alles kan worden onderhandeld, behalve over één ding: als je de Mansion koopt, dan krijg je Hugh erbij. Hij weigert namelijk om zijn bescheiden stulpje te verlaten. Sterker nog: zijn slaapkamer krijgt niemand te zien, ook niet als je een potentiële koper bent. Dat wil je ook niet, zegt Hugh. “Het is daar één grote rotzooi.”

2. U kent die beroemde Hollywood­letters op die berg bij Los Angeles? Ze zouden er niet meer staan zonder de hulp van Hugh. Twee keer redt hij de letters van de sloop: één keer na een inzamelingsactie in de jaren zeventig, daarna nog een keer in 2010, als hij een deel van de restauratiekosten (ruim 900.000 dollar) voor zijn rekening neemt. Sinds de jaren zeventig is Hugh de trotse bezitter van de letter Y.

3. In de bibliotheek van de Playboy Mansion hangt een schilderij van de schilder Matisse met een klein brandgaatje erin. Welke idioot daar zijn sigaret tegenaan heeft gehouden? John Lennon.

4. Hugh staat twee keer vermeld in het boek . Eén vermelding als langstzittende hoofdredacteur ter wereld, de ander als eigenaar van de grootste persoonlijke verzamelalbumcollectie ter wereld.

5. Hugh is met een geschat eigen vermogen van 43 miljoen dollar veel minder rijk dan iedereen denkt. Hij geeft namelijk bijzonder veel geld weg. De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton maalt daar niet om, want een groot deel van zijn gulle giften gaan naar haar verkiezingscampagne.

Dit was een verhaal van onze verslaggever Micha Jacobs

  • Y.M. Osterloh