Bevrijdingsdag MOET een vrije dag zijn

   8784  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: het is 5 mei!

Bevrijdingsdag is de dag van het jaar dat we onze vrijheid vieren. De meeste mensen kunnen dat niet, want die zijn gewoon aan het werk.

Waarom is Bevrijdingsdag niet gewoon een vrije dag? Het is belangrijk om er bij stil te staan dat we in Nederland vrij zijn. Want de laatste jaren zien we zelfs aan de randen van Europa dat de vrijheid bedreigd wordt. Wat te denken van de oorlog in het oosten van Oekraïne of de situatie in Turkije. In dat land zitten veel journalisten in de bak. Als zoiets in Nederland was, zou jij wellicht onze stukken niet kunnen lezen.

Zie ook: 5 kijktips voor 5 mei

We hebben vrije dagen met Pinksteren en Hemelvaart. Het merendeel van de bevolking is geen eens meer christelijk en weet al helemaal niet waar de dagen voor staan. Juist bij Bevrijdingsdag is het belangrijk dat we herinneren waar we voor staan. Dat kan thuis of de vrijheid kan gevierd worden op een van de festivals. Maar nog beter, maak het een extra vrije dag. Dan stoot je niemand voor het hoofd en een extra dagje niet werken is alleen maar lekker.

Feest

In andere landen is Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Dat wordt op verschillende manieren gevierd. Hoe verder oostelijker je komt, des te groter is de militaire parade van een of andere dictator. Dat is niet precies de manier hoe wij het willen vieren, maar het heeft toch wel iets. Misschien moeten we de land- en luchtmachtdagen gewoon op Bevrijdingsdag houden?

Nee, wat ons betreft is een biertje in de hand bij een festival een van de beste manieren. Want als er wel één reden is om iets te vieren, is dat we de vrijheid hebben om te doen wat we willen doen. Ook al doe je het gewoon thuis.

Lees ook: Jochie schrijft goudeerlijke brief aan militairen!

 

 

 

  • J. Kraak