Berlijn: een dag later (VIDEO)

   16733  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Berlijn.

Het is weer raak. Ditmaal is de Duitse hoofdstad aan de beurt: een vermoedelijk gestolen Poolse vrachtwagen reed gisteravond ter hoogte van de beroemde Gëdachtniskirche - hartje Berlijn - in op een toeristische kerstmarkt. Er zijn op dit moment twaalf doden te betreuren. Daarnaast zijn er bijna vijftig gewonden gevallen, van wie enkelen ernstige verwondingen hebben opgelopen. Er zouden geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn. De dader? Die komt uit de te verwachten hoek. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een 23-jarige asielzoeker uit Pakistan. De moslim sloeg na de aanslag op de vlucht, maar kon niet veel later aangehouden worden. Hij is de hoofdverdachte, maar ontkent betrokkenheid.

Vluchtelingenopvang

Deze gozer, Naved B., zou begin dit jaar via de Balkan naar Duitsland zijn gereisd. Waarschijnlijk verbleef hij in een vluchtelingenopvang bij de oude luchthaven Tempelhof, in het centrum van Berlijn. Daar is vannacht een inval gedaan door Duitse antiterreureenheden. Daarbij zijn volgens sommige media enkele Afghanen meegenomen voor verhoor.

Lees ook: Amsterdamse moskee gelinkt aan moslimterreur

Onderzoek

Officieel staat de identiteit van de dader nog niet vast. Aanvankelijk werd gemeld dat het om een Afghaan ging. Wel weten we dat in de cabine van de vrachtwagen een overleden Pool werd aangetroffen. Het zou gaan om een chauffeur die staal vervoerde van Italië naar Polen. Hoe hij precies om het leven is gekomen, zal uit het onderzoek, dat inmiddels in volle gang is, moeten blijken. De kans bestaat dat hij in zijn eigen wagen gegijzeld is geweest.

Lege teksten

Politici uit Duitsland en daarbuiten reageren op het bloedbad met de gebruikelijke lege teksten. Een formaliteitje, na weer een aanslag in het Avondland. Net zoals na Parijs, net zoals na Brussel. En net zoals na Nice, waar op 14 juli - de Franse feestdag - een soortgelijk drama zich voltrok. Toen reed de in de badplaats woonachtige Tunesiër Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) 84 mensen dood met een vrachtwagen. De laffe dader werd na de gruwelijke aanslag doodgeschoten. 't Tuig van Islamitische Staat (IS) eiste in alle gevallen de aanslag op.

Verijdeld

Ook Duitsland is dit jaar al meermaals getroffen door terreur. Daarnaast werden door onze Oosterburen meerdere aanslagen verijdeld, onder meer met de arrestatie van een 12-jarig (!) jochie van Iraakse afkomst. Hij probeerde tot twee keer toe een kerstmarkt op te blazen. Het jongetje was een geradicaliseerd moslim. Net zoals de daders in Parijs, Brussel en Nice. Grote kans dat 't in Berlijn ook om een moslimterrorist gaat.

Laat het maar snel 2017 zijn. Of, nouja, dat zal wel niet veel beter worden.

  • Y.M. Osterloh