Beau van Erven Dorens: twaalf ambachten, dertien ongelukken

   7149  

Dat Beau van Erven Dorens (46) graag ruzie maakt, nooit verlegen zit om een mening en zo nu en dan iets raars doet, is geen geheim. Maar sinds het daklozenprogramma kennen we ook zijn zachte kant. “Op zich is Beau een sympathieke druktemaker waar je niet boos op kan worden, maar op je 46ste mag je best iets meer verantwoordelijkheid nemen voor je daden en keuzes.” Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de nieuwe Panorama.

Hypocriete Beau

Beau was vorig jaar te gast bij , een programma waarin Wilfred Genee vragen stelt aan de hand van de door de gast gekozen sportfragmenten. Het was een uitzending waarin Beau lekker uitgesproken was. “Wij hebben nu een zinnig gesprek. Als ik naar kijk, zie ik alleen maar echt hele domme gesprekken.” Genee: “Wat vind je dan van Tom Egbers?” Beau: “Dat vind ik de meest overschatte presentator van Nederland. Je moet die autocue afbladeren en dan zeggen wie er bovenaan staat en wie het meest gescoord heeft. Maar hij doet net of het een soort is. Ik zit me echt dood te ergeren als ik thuis met mijn vier zoons Studio Sport kijk. Hij doet net of hij de professor van het voetbal is, terwijl je dat een beetje dienstbaar moet doen. Die talkshow (, red.) die hij nu doet: dat is helemaal verschrikkelijk. Als je vroeger Jack van Gelder had, dat was echt een empathische man. Die probeerde een mix te maken. Humor, een goed gesprek. Als je Tom Egbers ziet, die probeert iedereen de hele tijd in de wielen te rijden. Moet je maar eens goed naar zo’n interview kijken. Er komt niks uit, want hij zit er de hele tijd tussen. Hij probeert niet eens om een soort synergie te creëren.”

Beau was in vorm en leek het uitstekend naar zijn zin te hebben, ondanks de katjes van Wilfred Genee, die bleef hameren op de mislukkingen van Beau. Maar achteraf haalde Beau in de radioshow van Edwin Evers hard uit naar Genee. “Wilfred Genee? Die is uit mijn adressenboekje kan ik je vertellen. Ja, natuurlijk!” Matthijs van Nieuwkerk was achteraf ook niet enthousiast over zijn uitzending met Genee. Die stelde onder valse voorwendselen naar de studio te zijn gelokt. Beau: “Ja precies, al is Matthijs nog mild. Je moet een soort met sportfragmenten doen en je krijgt vervolgens alleen maar de ene na de andere om je oren. Hij was me echt aan het kielhalen. Ik dacht: wat moet ik hier in godsnaam mee?” Evers: “Heb je overwogen om op te stappen?” Beau: “Nee. Wel om hem een klap te geven. Dat is wel leuk op beeld. Zo’n jongen doet heel aardig en dan zet ie je op een stoel en dan begint ie alleen maar: . Zo is hij achter elkaar maar onzin aan het spuien. Het is een vorm van journalistiek, maar wel de laagste van het laagste.”

Genee sloeg terug in zijn wekelijkse column in het . “Op zich is Beau een sympathieke druktemaker waar je niet boos op kan worden, maar op je 46ste mag je best iets meer verantwoordelijkheid nemen voor je daden en keuzes.” Genee snapt niets van Beau's kritiek, aangezien Beau al te gast was geweest in de proefaflevering van het programma. Hij vond het volgens Genee zo leuk dat hij ook in een ‘echte’ aflevering wilde komen. Beau zou dan wel minder uitgesproken zijn dan in de proefaflevering. Genee: “Toch verkneukelde hij zich voor de opnames van de definitieve show al over de wijze waarop hij Tom Egbers de maat ging nemen. Zoals hij gedurende het programma helemaal los ging over allerlei andere mensen.” Genee stelde een mail te hebben gehad van Beau, waarin hij nog sprak over een leuk gesprek. Dat ontkende Beau in . “Ik heb een mailtje gestuurd naar zijn baas om te vragen of hij er even goed naar kon kijken, want ik vond het eigenlijk een beetje te ver gaan. Dat is even iets anders dan een mailtje sturen dat ik zeg dat ik het zo ontzettend leuk vond.”

Het deed Genee besluiten om passages uit de mail te publiceren in zijn column. “Ik vond het een prima interview, al ging het minder over sport en meer over het van BN’ers. Dat heb ik uiteraard weer veel te uitgebreid aangepakt hahaha! Het is niet dat ik er niet achter sta, het is een beetje te veel van het goede als je begrijpt wat ik bedoel. Ik denk dat ik het allemaal wat voorzichtiger had aangepakt als ik geen kater had gehad en je me wat rustiger had geïnterviewd.” Op Beau’s verzoek werden er daarom wat fragmenten uitgehaald. Genee: “Groot was dan ook mijn verbazing om gisteren te horen dat Beau het interview opeens ‘het laagste van het laagste vond’ en dat hij was misleid. Hetgeen best gek is als je een programma voor de tweede keer doet.”

Lees ook: Wilfred Genee heeft een perfect huwelijk. Of toch niet?

Presentator Beau

Hij heeft nog altijd zijn studentikoze uitstraling, maar ondertussen is Beau al bijna twintig jaar op tv. Zowel Wilfred Genee als Matthijs van Nieuwkerk noemden Beau de man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Dat komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Beau doet van alles, kan van alles en probeert van alles. Dan gaat er ook weleens iets mis. Beau heeft boeken geschreven, radio gemaakt, maar is natuurlijk het bekendst van zijn werk op tv. Ook daarop heeft hij totaal verschillende dingen gedaan. Het zegt wel iets over Beau dat hij aan drie studies is begonnen (Nederlands, Geschiedenis en Politicologie). Dat hij er geen afrondde is weer een ander verhaal.

Beau wordt nogal eens uitgelachen om alle mislukkingen die op zijn cv staan. Met alle programma’s die flopten zijn een paar kantjes te vullen, maar daar kan hij ook heel wat succesverhalen tegenover zetten. , en om er een paar te noemen. Hij is vooral presentator, maar heeft soms ook een acteerrolletje. Zo maakt hij gehuld in witte onderbroek reclame voor een telecombedrijf. Toch waren de hits de laatste jaren op de vingers van één hand te tellen. Zijn overstap van RTL naar Talpa pakte al niet zo geweldig uit en de laatste jaren bij SBS bleven kijkcijferkanonnen ook uit. Dus hij is blij dat hij vorig jaar kon terugkeren bij RTL. “Mijn status als presentator kalfde bij SBS langzaam af, terwijl ik er echt ongelooflijk hard heb gewerkt,” zei hij in het AD. “Het was een goede les in bescheidenheid. Het werkte louterend. Soms is het goed om even flink in elkaar gebeukt te worden. In de laatste periode daar had mijn vrouw Selly borstkanker. Het zorgde ervoor dat ik even murw was voor programma's die niet lukten. Bij RTL loopt het beter en dat geeft me dan toch een bevrijdend gevoel. Iedere voetballer wil zo nu en dan een goal maken. Ik duik alleen niet overal meer klakkeloos in. Ik zag laatst mezelf terug op oude beelden en daar schrok ik van. Ik ben nog steeds een praatjesmaker, maar toen was ik alleen bezig met bluffen en iedereen overschreeuwen. Bij de zender Talpa ging ik presenteren. Toen riep ik bij de talkshow van het wel even omver te blazen. Ontzettend stom natuurlijk! In de begintijd van RTL Boulevard geloofden Albert Verlinde en ik ook wel erg in ons eigen sterrendom. Ik raakte verwend door de successen. Ik ging wel een beetje naast mijn schoenen lopen, ja.”

Lees ook: René van der Gijp laat ons tranen met tuiten huilen

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel over Beau van Erven Dorens? Je leest het verhaal van onze verslaggever Jarry Poppelier in editie 4 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook op onze website bestellen of op Blendle lezen.

  • Y.M. Osterloh