Axl Rose: van krantenjongen tot miljonair

   15388  

Het leven van een beetje rockster gaat niet over rozen en dat van AXL ROSE (55), zanger en frontman van GUNS N’ ROSES, al helemaal niet. De gewezen draaideurcrimineel doet deze maand Nederland aan. En ja, Slash is er ook weer bij tijdens de grote reünie-tournee.

Kindermisbruik en vlucht naar LA Het verhaal van Billy

‘Axl’ Rose is het verhaal van de krantenjongen die miljonair werd, maar dan zonder alle romantiek. De kleine Billy groeit voor galg en rad op in Lafayette, Indiana. Na twee jaar gaat z’n vader – ene William Bruce Rose – er al vandoor en geeft zijn moeder Sharon hem de achternaam van z’n stiefvader, Bailey. Zijn vader, destijds 20 jaar en omschreven als een gestoorde, charismatische delinquent, wordt in 1984 vermoord. Zij lichaam wordt nooit gevonden. Dat ook de jonge Billy Bailey niet wil deugen, heeft dus zo z’n redenen, weten we met de wijsheid van nu. Billy is door zijn eigen vader al op jonge leeftijd ontvoerd, gemolesteerd en seksueel misbruikt. En als we de verhalen van Axl zelf mogen geloven, is ook zijn stiefvader niet veel beter.

De Bailey’s zijn erg gelovig. Gemiddeld gaan ze vijf keer per week naar de kerk. Rose spreekt later van een ‘onderdrukkende opvoeding’. “De ene week hadden we televisie, de volgende week gooide mijn stiefvader het toestel de deur uit omdat televisie satanisch zou zijn. Ik mocht niet naar muziek luisteren en vrouwen waren slecht. Alles was slecht.”

Op zijn 17de komt hij er, al scharrelend door wat bureaulaatjes, achter dat Bailey niet zijn eigen vader is en verandert zijn naam, onofficieel, terug naar Rose. Vanaf dat moment groeit hij uit tot een lokale draaideurcrimineel, wordt hij meer dan twintig keer gearresteerd voor kleine vergrijpen, zoals openbare dronkenschap en geweldpleging. Alles bij elkaar opgeteld zit Axl een gevangenisstraf uit van drie maanden en vlak voordat hij is geregistreerd als ‘habitual criminal’ vlucht hij naar Los Angeles.

Axl: “Als jongen uit een kleine stad, kreeg ik een hekel aan het bekrompen milieu. Ik moest mezelf losbreken. Mijn vriendjes en ik zaten altijd in de problemen. Gewoon voor de lol. Totdat er gedreigd werd met langere gevangenisstraffen. Ze bleven me maar aanklagen. Als je de politie in zo’n stadje tegen je hebt, blijven ze je zoeken. Ze hebben echt hun best gedaan, alles geprobeerd om me voor langere tijd achter de tralies te krijgen, maar mijn advocaat wist een rechtszaak elke keer weer te voorkomen. Toen ze zeiden dat ik de stad niet meer uit mocht, ben ik meteen naar Californië gegaan.”

Eenmaal daar struint hij samen met vriend en gitarist Izzy Stradlin het clubcircuit af, maar pas wanneer zij gitarist Saul ‘Slash’ Hudson en drummer Steven Adler leren kennen is Guns N’ Roses geboren. De bassist, Du McKagan, wordt kort hierna geworven via een advertentie in de krant. Al snel hierna wordt de groep gecontracteerd door Geffen Records, waarna het lange wachten op het eerste album begint.

“We zaten vier maanden lang gedwongen op onze kont,” kijkt Axl terug. “Dat heeft de band bijna opgebroken. Iedereen raakte verslaafd aan drugs en weet ik veel wat, terwijl de platenmaatschappij aan het uitzoeken was wie er met ons wilde werken. Ze waren bang voor ons, omdat ze dachten dat we elk moment dood konden gaan. Maar wij wilden muziek maken, de stad in, naar New York of zo. We stonden niet onder contract om in een appartement te gaan zitten.”

Volgens Marc Canter, een oude jeugdvriend van Slash en ook wel omschreven als het zesde bandlid, ging het eerste voorschot voor het album Appetite for Destruction, 35.000 dollar, helemaal op aan heroïne. “De buren probeerden ze het huis uit te krijgen,” herinnerde Canter zich. “Heroïne is zoals bekend een slechte verslaving. Ze waren out of control.”

Als opgroeiende jongen was Axl nooit erg populair, zo zegt hij zelf op 27-jarige leeftijd tegen Rolling Stone Magazine. “En nu wil iedereen opeens mijn vriend zijn. Maar ik ben gesteld op mijn privacy, om alleen te wonen in mijn eigen kleine wereldje. Ik woon in een streng beveiligd gebouw en ken mijn eigen telefoonnummer niet eens.” Tijdens het gesprek met de journalist liggen binnen handbereik op de bank een semiautomatische Uzi en een 9 mm pistool. Niet omdat hij paranoïde is, zegt Axl, maar uit levensovertuiging.

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je verder lezen over bewogen leven van Axl Rose? Bestel Panorama hier of lees het op Blendle.

  • Redactie Panorama