Amsterdam wil dat ambtenaren zich genderneutraal gaan gedragen

   1793  

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt gebruiken hun medewerkers niet meer de woorden dames en heren of geachte heer/mevrouw. Voor mensen die zich man noch vrouw voelen kan het namelijk kwetsend zijn.

In een boekje voor gemeentemedewerkers dat vlak voor de Amsterdam Pride (aanstaande zondag) is uitgebracht, staan tips hoe de ambtenaren ‘op een respectvolle manier kunnen praten en schrijven over seksuele- en genderneutraliteit’.

In plaats van ‘dames en heren’ kunnen medewerkers nu zeggen: beste mensen of geachte aanwezigen. In een brief kan ‘beste Amsterdammer’ of ‘geachte bewoner’ gebruikt worden.

Overigens zijn het slechts tips en geen voorschriften meldt een woordvoerder van de gemeente aan de NOS. ‘We gaan niets verbieden, maar willen wel dat ambtenaren zich bewust zijn van hun taalgebruik. Als stad en als werkgever willen we inclusief zijn. Daarom is het streven dat onze aanspreekvormen daarbij aansluiten’, vertelt de zegsman tegen het medium. Eerder maakte de gemeente al alle toiletten in de Stopera genderneutraal.

  • J. Kraak