Amsterdam en Stockholm kleuren rood en wit

   2093  

Het is een dag om nu al nooit meer te vergeten. Veel fans die vandaag de straten van Amsterdam en Stockholm bevolken hebben nog nooit 'bewust' een Europacup-finale van hun cluppie mee gemaakt. Volg hier de continue live-verslaggeving via At5. Die zijn niet meer zo enthousiast geweest sinds 1996 in het in beeld brengen van een Ajax-evenement.

Ze moeten eigenlijk nog een beetje oefenen, op dat bijna-kampioen zijn. Gelukkig is er vuurwerk. En bier.

De horde die vanaf CS het centrum van Amsterdam binnenstroomt heeft wat dat betreft weinig aan het toeval overgelaten. Overal zie je de Heineken-blikken leeg gaan in de kelen. En overal gaan 'rode bommen' af. En eerlijk gezegd klinkt dat soms nogal onheilspellend, met al die terreur die je vandaag de dag hebt. Maar ja, dat is voetbal, en dat hoort er ook bij. Wel leuk is om te zien hoe de toeristen die er toch al waren nu ineens een extra feestje voor erbij hebben gekregen. Dat wil dus zeggen dat je vrolijke Ierse meiden zij aan zij met grimmige rood-witte Tukkers ziet dansen rondom het Damrak (want ja, die rood-witgasten komen echt niet alleen uit Amsterdam...). En zoiets doet de mens goed.

Op het Museumplein wordt het inmiddels bijna té druk, zo meldt NOS, lees hier via het liveblog mee of het daar goed gaat. Er kan nu in ieder geval al niemand meer bij.

Ook wij hebben het koud en warm tegelijk. Goed de Ajax-cups van de jaren tachtig en negentig herinneren we ons nog goed, zo oud zijn we wel. Maar sinds we 17 jaar geleden zelf in de hoofdstad kwamen wonen was het altijd droevig gesteld. 

Hoe vaak hebben we niet in zo'n kroeg gestaan rondom het Leidseplein als Ajax weer eens een doelpuntloze wedstrijd vergooide met doodsaai 'terug naar de keeper-voetbal'? Brrrr...

(Foto boven dit artikel is genomen in Stockholm). 

 

 Museumplein

Leidseplein

Stockholm

Schijnt daar koud te zijn lezen we op Twitter:

Groeten uit een regenachtig en guur Stockholm.

  • M. Haas