Agressie tussen Donald Trump en Kim Jong-un loopt gevaarlijk hoog op

   3918  

De gemoederen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn weer eens hoog opgelopen. De Koreanen plannen voorzichtig een aanslag op Amerikaans grondgebied op Guam, terwijl een aantal uur daarvoor Donald Trump het land van Kim Jong-un dreigde met vuur en woede. 

Guam

Het officiële Noord-Koreaanse persbureau maakte bekend dat het voorzicht plannen maakte om met middellange afstandsraketten het eiland Guam in de Stille Oceaan aan te vallen. De Amerikanen hebben op het eiland een militaire vliegbasis. Die raketten zouden vanuit Noord-Korea zelf kunnen worden afgevuurd, waardoor er geen vliegtuigen nodig zijn. Hiermee zou het land dus de luchtmacht van de Verenigde Staten, Japan en Zuid Korea kunnen vermijden. 

VN

Al deze dreigementen komen nadat de veiligheidsraad van de Verenigde Staten heeft ingestemd met nieuwe economische sancties tegen Noord-Korea. Vooral de stem van China deed Kim Jong-un veel pijn, aangezien het een van de weinige ‘vrienden van het land is.’ Daarop begon het Noord-Korea dreigende taal uit te slaan tegen de Verenigde Staten. Het zou een ‘ernstige schending zijn voor de soevereiniteit zijn’. Het land zou naar eigen zeggen met ‘gepaste maatregelen’ komen.

Kernkoppen

De dreiging van Noord Korea is extra gevaarlijk omdat het land nu ook kernkoppen kan maken die klein genoeg zijn om met raketten af te vuren. Dat maakten verschillende media gisteren bekend. Daarmee zou Pyongyang nog makkelijker een grote aanval kunnen uitvoeren.

  • J. Kraak